Navigacija

Objavljen ILAC MRA godišnji Izveštaj

ObaveštenjaMeđunarodne aktivnosti

LAC i njene članice (akreditaciona tela) ulažu značajne napore i resurse da održe integritet i konzistentnost ILAC sporazuma o međusobnom priznavanju (MRA), poznat kao ILAC sporazum (ILAC Arrangement), kroz proces kolegijalnog ocenjivanja. Ovaj izveštaj navodi detaljne aktivnosti koje se sprovode kao deo procesa kolegijalnog ocenjivanja, kako bi se osiguralo da regulatori i preduzeća mogu imati poverenje u sporazum. 

ILAC MRA godišnji Izveštaj možete preuzeti OVDE

ILAC je međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (uključujući medicinske laboratorije), kontrolnih tela, proizvođača referentnog materijala, provajdera za ispitivanje osposobljenosti i biobankinga, odnosno tela za ocenjivanje usaglašenosti (TOU) sa članstvom koje se sastoji od akreditacionih tela, tela za međunarodnu saradnju i organizacija zainteresovanih strana širom sveta. 

ILAC obezbeđuje infrastrukturu koja podržava demonstraciju kompetentnosti i ekvivalenosti akreditovanih TOU širom sveta.

Suštinska svrha akreditacije je da obezbedi poverenje u kompetentnost TOU koji podržavaju aktivnosti unutar i između zemalja, uključujući trgovinu, zdravstvenu zaštitu, bezbednost i životnu sredinu, za opštu korist. 

ILAC sporazum je međunarodni, multilateralni sporazum o međusobnom priznavanju za akreditaciona tela. Akreditaciona tela koja učestvuju, saglasna su da promovišu prihvatanje ekvivalentnosti izveštaja o etaloniranju, ispitivanju i kontrolisanju, programa ispitivanja osposobljenosti i referentnih materijala, koje proizvode akreditovana TOU. Svako akreditaciono telo prolazi kroz kolegijalno ocenjivanje u skladu sa međunarodnim standardima i pravilima i procedurama ILAC -a pre nego što postanu potisnici ILAC sporazuma. 

ILAC sporazum je trenutno u procesu proširenja kako bi uključio akreditaciju biobankinga što je detaljno opisano u ovom izveštaju. Svako akreditaciono telo prolazi kroz kolegijalno ocenjvanje u skladu sa međunarodnim standardima, pravilima i procedurama ILAC -a pre nego što postane potpisnik ILAC sporazuma. 

Zemlje potpisnice ILAC MRA sporazuma

ILAC MRA se zasniva na uspostavljenim i kolegijalno ocenjenim multilateralnim sporazumima (MRA/MLA) priznatih tela za regionalnu saradnju. Akreditaciona tela koja su pridružene članice ILAC-a i potpisnici priznatog regionalnog MRA/MLA sporazuma prihvataju se kao potpisnici ILAC MRA.

 Obim ILAC MRA sporazum obuhvata sledeće šeme akreditacije:

  • laboratorije za etaloniranje prema standardu ISO/IEC 17025;
  • laboratorije za ispitivanje prema standardu ISO/IEC 17025:
  • medicinske laboratorije prema standardu ISO 15189;
  • kontrolna tela prema standardu ISO/IEC 17020;
  • provajdere za ispitivanje osposobljenosti ISO/IEC 17043;
  • proizvođače referentnih materijala prema ISO 17034.

Podsećamo da je ATS potpisnik ILAC MRA sporazuma od 24. maja 2012. godine za oblasti ispitivanja i etaloniranja, a od 25. oktobra 2012. godine i za oblast kontrolisanja. O ostalim potpisanim međunarodnim sporazumima ATS-a možete pogledati OVDE.