Navigacija

„Izgradnja poverenja - komplet alata za ocenjivanje usaglašenosti”

Aktuelnosti

Institut za standardizaciju (ISS) objavio je publikaciju „Izgradnja poverenja - komplet alata za ocenjivanje usaglašenosti” na srpskom jeziku uz podršku Nemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ), u okviru programa za razvoj privatnog sektora u Srbiji – ACCESS. Budući da daje pregled svih aspekata ocenjivanja usaglašenosti, namenjena je poslovnim rukovodiocima, regulatornim telima, kao i predstavnicima potrošača.
 
Prisutnih je bilo najviše iz Beograda (105), zatim Novog Sada (21), ali i iz ostalih gradova Srbije: Subotice, Sremske Kamenice, Bačke Palanke, Požarevca, Valjeva, Vršca, Zrenjanina, Pančeva, Pirota, Niša, Čačka, Gornjeg Milanovca, Kragujevca, Kraljeva i Kruševca. Došli su iz redova članova Privredne komore i Instituta, republičkih ministarstava, javnih preduzeća, ustanova, agencija, privatnih preduzeća i organizacija potrošača. U značajnom broju bio je i odziv predstavnika izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća.
 
Prisutnima su dobrodošlicu poželeli, u ime organizatora, Vidosava Džagić, potpredsednik Privredne komore Srbije, i Ivan Krstić, direktor Insituta za standardizaciju Srbije. Potom je Snežana Matić, načelnik Odeljenja za strategiju i politiku razvoja i standardizacije, akreditacije i metrologije u Ministarstvu finansija i privrede, govorila na temu: „Infrastruktura kvaliteta – Pravni i institucionalni okvir”. U ime GIZ-a, prisutnima se obratio Helmut Mairhofer, nakon koga je Smiljana Raičević, član Komisije za standarde i srodne dokumente iz oblasti ocenjivanja usaglašenosti (CASCO), govorila o značaju standardizacije u toj oblasti. Jasna Stojanović, v.d. direktora Akreditacionog tela Srbije, održala je kratko predavanje sa temom: „Međunarodno priznanje Akreditacionog tela Srbije – značaj multilateralnih sporazuma”. Na kraju je Vida Živković, direktor Direkcije za mere i dragocene metale, predstavila ulogu te institucije u ocenjivanju usaglašenosti merila sa propisanim zahtevima.
 
Kako je i najavljeno, svi prisutni su dobili primerak ove sveobuhvatne publikacije, a promocija je završena prigodnim koktelom.
 
Ovde možete preuzeti priručnik „Izgradnja poverenja – Komplet alata za ocenjivanje usaglašenosti” u .pdf formatu.


Govornici


Jasna Stojanović, v.d. direktora ATS-a