Навигација

„Изградња поверења - комплет алата за оцењивање усаглашености”

Актуелности

Институт за стандардизацију (ИСС) објавио je публикацију „Изградња поверења - комплет алата за оцењивање усаглашености” на српском језику уз подршку Немачког друштва за међународну сарадњу (GIZ), у оквиру програма за развој приватног сектора у Србији – ACCESS. Будући да даје преглед свих аспеката оцењивања усаглашености, намењена је пословним руководиоцима, регулаторним телима, као и представницима потрошача.
 
Присутних је било највише из Београда (105), затим Новог Сада (21), али и из осталих градова Србије: Суботице, Сремске Каменице, Бачке Паланке, Пожаревца, Ваљева, Вршца, Зрењанина, Панчева, Пирота, Ниша, Чачка, Горњег Милановца, Крагујевца, Краљева и Крушевца. Дошли су из редова чланова Привредне коморе и Института, републичких министарстава, јавних предузећа, установа, агенција, приватних предузећа и организација потрошача. У значајном броју био је и одзив представника извозно оријентисаних малих и средњих предузећа.
 
Присутнима су добродошлицу пожелели, у име организатора, Видосава Џагић, потпредседник Привредне коморе Србије, и Иван Крстић, директор Инситута за стандардизацију Србије. Потом је Снежана Матић, начелник Одељења за стратегију и политику развоја и стандардизације, акредитације и метрологије у Министарству финансија и привреде, говорила на тему: „Инфраструктура квалитета – Правни и институционални оквир”. У име GIZ-а, присутнима се обратио Helmut Mairhofer, након кога је Смиљана Раичевић, члан Комисије за стандарде и сродне документе из области оцењивања усаглашености (CASCO), говорила о значају стандардизације у тој области. Јасна Стојановић, в.д. директора Акредитационог тела Србије, одржала је кратко предавање са темом: „Међународно признање Акредитационог тела Србије – значај мултилатералних споразума”. На крају је Вида Живковић, директор Дирекције за мере и драгоцене метале, представила улогу те институције у оцењивању усаглашености мерила са прописаним захтевима.
 
Како је и најављено, сви присутни су добили примерак ове свеобухватне публикације, а промоција је завршена пригодним коктелом.
 
Овде можете преузети приручник „Изградња поверења – Комплет алата за оцењивање усаглашености” у .pdf формату.


Говорници


Јасна Стојановић, в.д. директора АТС-а