Navigacija

Započinje projekat ispitivanja osposobljenosti (PT šeme)

Obaveštenja

U okviru Projekta IPA 2008 Proficiency testing, u prvoj polovini 2010. godine, realizovaće se sedam programa odnosno šema ispitivanja osposobljenosti. Korisnici projekta su zemlje zapadnog Balkana, a nosilac je Laboratorija za metrologiju i kvalitet, Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Ljubljani, ...

akreditovani provajder za međulaboratorijska ispitivanja.

Nakon detaljne analize zainteresovanih laboratorija i raspoloživih oblasti ispitivanja odnosno etaloniranja, odlučeno je da se realizuje sedam PT šema u okviru projekta i to za sledeće oblasti: oblast etaloniranja (temperatura) i oblasti ispitivanja (buka u životnoj sredini, određeni parametri otpadne vode, kvalitet vazduha, ispitivanje pasterizovanog mleka, ispitivanje cementa i asfalta).

Učesnici u okviru ovih PT šema iz Republike Srbije su:

- Direkcija za mere i dragocene metale, Beograd
- AD Zaštita na radu i zaštita životne sredine, Laboratorija za buku, vibracije i sudove pod pritiskom
- Institut za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“, Beograd
- Republički hidrometeorološki zavod Srbije, Beograd
- Jugoinspekt-Beograd AD, Zavod Točider, Laboratorija za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti proizvoda, Beograd
- Institut IMS, Laboratorija za ispitivanje materijala, Beograd i
- Građevinski fakultet, Laboratorija za kolovozne konstrukcije, Beograd.

Akreditaciono telo Srbije je aktivni učesnik ovog projekta i u okviru svojih nadležnosti, a uzimajući u obzir obaveze učešća laboratorija u odgovarajućim PT šemama (zahtevi ATS-PA 02 Pravila o učešću u međulaboratorijskim poređenjima i šemama za ispitivanje osposobljenosti), pratiće i vrednovati rezultate laboratorija učesnica u ovim PT šemama. 

Uvodni trening za izabrane laboratorije i predstavnike akreditacionih tela će se realizovati u periodu od 15-19. februara 2010. godine u Ljubljani.