Navigacija

ATS potpisao bilateralni sporazum o saradnji sa RENAR-om

Međunarodne aktivnosti

Tokom sastanka 42. Generalne skupštine Evropske organizacije za akreditaciju (EA), koji se održao u Bukureštu, Rumunija, u periodu od 21. do 22. novembra 2018. godine, potpisan je 23. novembra 2018. godine Sporazum o saradnji u oblasti akreditacije između Akreditacionog tela Srbije (ATS) i Akreditacionog tela Rumunije (RENAR).

Sporazum je u ime ATS-a potpisao prof. dr Aco Janićijević, v.d. direktora, dok je sporazum u ime Akreditacionog tela Rumunije potpisao prof. dr Fănel IACOBESCU, predsednik RENAR-a. Potpisivanju sporazuma je prisustvovala i Jasna Stojanović, zamenik direktora u Akreditacionom telu Srbije.

Sporazom je definisan zajednički interes i koristi u jačanju tehničke saradnje u određenim oblastima akreditacije, a u vezi razmene informacija, zajedničkih ocenjivanja, obuke i drugih oblika saradnje koje mogu da se s vremena na vreme identifikuju, sa željom da se dugoročnom saradnjom između ova dva tela eliminišu potencijalne tehničke prepreke u trgovini i promoviše ekonomski i trgovinski razvoj dveju zemalja.

U okviru bilateralnog sastanka, održan je radni sastanak na kome su se razmatrali predlozi za program saradnje dva tela u narednom periodu. Između ostalog, razgovaralo se o mogućnostima akreditacionih tela da učestvuju u evropskim projektima prekogranične saradnje. Pored toga, predstavnici dva tela su razgovarali i o organizovanju zajedničkih obuka za tumačenje zahteva revidiranih standarda i razmeni iskustava u vezi razvoja sistema akreditacije dveju država. Tema razgovora bile su i međusobne studijske posete, radi upoznavanja sa načinom rada u akreditacionom telu i načinom ocenjivanja TOU na terenu. 


prof. dr Fănel Iacobescu, predsednik RENAR-a i prof. dr Aco Janićijević, v.d. direktora ATS-a