Навигација

АТС потписао билатерални споразум о сарадњи са RENAR-ом

Међународне активности

Током састанка 42. Генералне скупштине Европске организације за акредитацију (ЕА), који се одржао у Букурешту, Румунија, у периоду од 21. до 22. новембра 2018. године, потписан је 23. новембра 2018. године Споразум о сарадњи у области акредитације између Акредитационог тела Србије (АТС) и Акредитационог тела Румуније (RENAR).

Споразум је у име АТС-а потписаo проф. др Ацо Јанићијевић, в.д. директора, док је споразум у име Акредитационог тела Румуније потписао проф. др Fănel IACOBESCU, председник RENAR-а. Потписивању споразума је присуствовала и Јасна Стојановић, заменик директора у Акредитационом телу Србије.

Споразом је дефинисан заједнички интерес и користи у јачању техничке сарадње у одређеним областима акредитације, а у вези размене информација, заједничких оцењивања, обуке и других облика сарадње које могу да се с времена на време идентификују, са жељом да се дугорочном сарадњом између ова два тела елиминишу потенцијалне техничке препреке у трговини и промовише економски и трговински развој двеју земаља.

У оквиру билатералног састанка, одржан је радни састанак на коме су се разматрали предлози за програм сарадње два тела у наредном периоду. Између осталог, разговарало се о могућностима акредитационих тела да учествују у европским пројектима прекограничне сарадње. Поред тога, представници два тела су разговарали и о организовању заједничких обука за тумачење захтева ревидираних стандарда и размени искустава у вези развоја система акредитације двеју држава. Тема разговора биле су и међусобне студијске посете, ради упознавања са начином рада у акредитационом телу и начином оцењивања ТОУ на терену. 


проф. др Fănel Iacobescu, председник RENAR-а и проф. др Ацо Јанићијевић, в.д. директора АТС-а