Navigacija

Učešće ATS na Nedelji kvaliteta

Aktuelnosti

U Privrednoj komori Srbije u Beogradu održana je tradicionalna 27. Nedelja kvaliteta u Srbiji, od 28. februara do 2. marta 2018. godine. Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE) u saradnji sa Privrednom komorom KS i uz podršku Ministarstva privrede - resornog ministarstva za kvalitet i bezbednost proizvoda, okupila je brojne autore i učesnike iz zemlje i okruženja na ovaj skup koji je otvorio pomoćnik ministra privrede Aleksandar Starčević. U ime domaćina – Privredne komore Srbije prisutnima se obratila Gordana Tiodorović, direktor Sektora za pružanje podrške u zastupanju i zaštiti interesa članica, a u ime FQCE Vladimir Trajković, predsednik Fondacije.

Prof. dr Aco Janićijević, v.d. direktora Akreditacionog tela Srbije (ATS), pozdravio je učesnike Nedelje kvaliteta 2018, kao i goste iz okruženja, istakavši još jednom značaj regionalne sardnje između akreditacionih tela što su svojim izlaganjem potvrdili i podržali gospodin Željko Medak, direktor Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine – BATA, kao i dr Trpe Ristoski, direktor Instituta za akreditaciju Republike Makedonije – IARM.

Prof. Janićević je u svojoj prezentaciji predstavio rad ATS-a u godini u kojoj ATS slavi 20 godina od osnivanja i osvrnuo se na sam početak rada Jugoslovenskog akreditacionog tela (JUAT), koje je kasnije promenilo naziv u Akreditaciono telo Srbije, a koje je osnovano je 5. februara 1998. godine Uredbom o obrazovanju Jugoslovenskog akreditacionog tela. On je podsetio da je prvi predsednik JUAT-a bio emeritus, prof. dr Milan Perović, a članovi: dr Miloš Jelić, mr Zvonimir Paunković, Srećko Obradović i Slobodan Sotirov. U novijoj istoriji ATS-a, 20. oktobra 2010. godine, ATS se registruje kao ustanova, nakon stupanja na snagu novog Zakona o akreditaciji, a na pitanja osnivanja, organizacije, položaja i delatnosti ATS-a primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuju javne službe.

Prof. Janićijević se, takođe, u nastavku izlaganja osvrnuo na strateške aktivnosti ATS-a u 2017. godini, kao i na rezultate rada. Posebnu pažnju posvetio je kolegijalnom ocenjivanju od strane tima ocenjivača iz Evropske organizacije za akreditaciju (EA) koji su sproveli drugo po redu ponovno ocenjivanje u periodu od 25. do 29. septembra 2017. godine odnosno od 2. do 6. oktobra (samo za sertifikaciju osoba). Gospodin Janićijević je sa ponosom istakao da je opšti zaključak iz Izveštaja tima ocenjivanja EA je da ATS održava status potpisnika MLA sporazuma za sledeće oblasti: akreditacija laboratorija za ispitivanje prema standardu ISO/IEC 17025; akreditacija medicinskih laboratorija prema standardu ISO 15189; akreditacija laboratorija za etaloniranje prema standardu ISO/IEC 17025; akreditacija kontrolnih tela prema standardu ISO/IEC 17020; akreditacija tela za sertifikaciju proizvoda prema standardu ISO/IEC 17065; akreditacija tela koja obavljaju sertifikaciju osoba prema standardu ISO/IEC 17024); i akreditacija sertifikacionih tela za sisteme menadžmenta prema standardu ISO/IEC 17021-1.

Manifestacija Nedelja kvaliteta 2018 je protekla u radnoj i konstruktivnoj atmosferi uz prisustvo predstavnika svih ključnih institucija infrastrukture kvaliteta - Ministarstva privrede, Direkcije za mere i dragocene metale, Instituta za standardizaciju Srbije i ATS-a.

Trećeg dana savetovanja, održan je okrugli sto sa temom: NOVO IZDANJE STANDARDA ISO/IEC 17025:2017 (posle 12 godina), čiji je uvodničar bila Milica Jovčić, rukovodilac Odeljenja za akreditaciju laboratorija u ATS-u, a moderator dr Miloš Jelić, predsednik Stručnog saveta FQCE i Saveta za akreditaciju ATS-a. Okruglom stolu je prisustvovalo i celokupno rukovodstvo ATS-a, kao i deo zaposlenih.

U uvodnom delu su istaknute ključne razlike u odnosu na prethodno izdanje standarda, a prisutnima je prezentovan i plan prelaska na akreditaciju, kojim je ATS definisao vremenske rokove u narednom periodu, uzimajući u obzir da je rezolucijom (ILAC Resolution GA 20.15) iz 2016. godine propisano da je prelazni period za primenu nove verzije standarda tri godine od datuma objavljivanja nove verzije. Prezentaciju mr Milice Jovčić možete pogledati ovde.

Imajući u vidu ključne razlike u odnosu na prethodno izdanje standarda, istaknuto je da ATS radi i u narednom periodu će raditi na obezbeđivanju potrebne kompetentnosti i naročito harmonizaciji u radu svojih ocenjivača, kako bi spremno započeo ocenjivanja prema novom izdanju standarda.

Prisustvo Nedelji kvaliteta 2018, iskorišćeno je za još jednu najavu informativnog seminara koje ATS planira da organizuje za laboratorije za ispitivanje i laboratorije za etaloniranje, pre nego što započne ocenjivanja prema novom izdanju standarda.

                                  prof. dr Aco Janićijević, v.d. direktora ATS-a

                    Željko Medak, prof. dr Aco Janićijević i dr Trpe Ristoski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učesnici na Nedelji kvaliteta 2018. bili su i studenti Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu

                                        mr Milica Jovčić i dr Miloš Jelić