Navigacija

MEĐUNARODNI DAN AKREDITACIJE - 9. JUN 2017. GODINE

Dan akreditacije

9. juna 2017. godine obeležava se Međunarodni dan akreditacije na globalnom nivou, kao datum koji su zajednički ustanovili Međunarodni forum za akreditaciju (International Accreditation Forum - IAF) i Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (International Laboratory Accreditation Cooperation - ILAC), kako bi javnost saznala više o značaju akreditacije.

Ovogodišnja tema proslave Međunarodnog dana akreditacije glasi „Akreditacijom do poverenja u oblasti građevinarstva“. Kako bi se na što bolji način objasnila akreditacija i promovisalo korišćenje akreditovanih usluga ocenjivanja usaglašenosti najznačajnije međunarodne organizacije u ovoj oblasti (IAF, ILAC, ISO i IIOC) su izradile vebsajt http://www.publicsectorassurance.org/topic-areas/construction, gde se na konkretnim primerima može videti kako akreditacija i ocenjivanje usaglašenosti može da pomogne sektoru građevinarstva. Na sajtu su predstavljeni primeri iz celog sveta koji pokazuju kako javni sektor u raznim oblastima ostvaruje koristi od stalne primene akreditacije kao modernog sredstva koje pomaže rad vlade i zakonodavaca, a obuhvaćene su sledeće oblasti: građevina, kriminal i bezbednost, privredni razvoj, državna uprava, energetika, zaštita životne sredine, bezbednost hrane i poljoprivreda, zdravlje i bezbednost, zdravstvena zaštita, proizvodi i usluge, trgovina.

Sve detaljnije informacije o ovogodišnjem Međunarodnom danu akreditacije potražite na sledećem linku http://ilac.org/latest_ilac_news/wad-2017-video/.

ILAC MCC i IAF CMC komitet za komunikacije i publikacije priredili su i ove godine promotivni film o znčaju akreditacije u oblasti građevinarstva, što je i ovogodišnja tema proslave https://www.youtube.com/watch?v=d-LtPehcZHY.

U ime v.d. direktora Akreditacionog tela Srbije, prof. dr Aca Janićijevića čestitamo Međunarodni dan akreditacije svim našim klijentima akreditovanim telima za ocenjivanje usaglašenosti, našim dragim saradnicima ocenjivačima i tehničkim ekspertima, članovima Upravnog odbora i Saveta za akreditaciju, kolegama u resornom ministarstvu privrede, kao i mnogim drugim saradnicima i prijateljima akreditacije.