Навигација

МЕЂУНАРОДНИ ДАН АКРЕДИТАЦИЈЕ - 9. ЈУН 2017. ГОДИНЕ

Дан акредитације

9. јуна 2017. године обележава се Међународни дан акредитације на глобалном нивоу, као датум који су заједнички установили Међународни форум за акредитацију (International Accreditation Forum - IAF) и Међународна организација за акредитацију лабораторија (International Laboratory Accreditation Cooperation - ILAC), како би јавност сазнала више о значају акредитације.

Овогодишња тема прославе Међународног дана акредитације гласи „Акредитацијом до поверења у области грађевинарства“. Како би се на што бољи начин објаснила акредитација и промовисало коришћење акредитованих услуга оцењивања усаглашености најзначајније међународне организације у овој области (IAF, ILAC, ISO и IIOC) су израдиле вебсајт http://www.publicsectorassurance.org/topic-areas/construction, где се на конкретним примерима може видети како акредитација и оцењивање усаглашености може да помогне сектору грађевинарства. На сајту су представљени примери из целог света који показују како јавни сектор у разним областима остварује користи од сталне примене акредитације као модерног средства које помаже рад владе и законодаваца, а обухваћене су следеће области: грађевина, криминал и безбедност, привредни развој, државна управа, енергетика, заштита животне средине, безбедност хране и пољопривреда, здравље и безбедност, здравствена заштита, производи и услуге, трговина.

Све детаљније информације o овогодишњем Међународном дану акредитације потражите на следећем линку http://ilac.org/latest_ilac_news/wad-2017-video/.

ILAC MCC и IAF CMC комитет за комуникације и публикације приредили су и ове године промотивни филм о знчају акредитације у области грађевинарства, што је и овогодишња тема прославе https://www.youtube.com/watch?v=d-LtPehcZHY.

У име в.д. директора Акредитационог тела Србије, проф. др Аца Јанићијевића честитамо Међународни дан акредитације свим нашим клијентима акредитованим телима за оцењивање усаглашености, нашим драгим сарадницима оцењивачима и техничким експертима, члановима Управног одбора и Савета за акредитацију, колегама у ресорном министарству привреде, као и многим другим сарадницима и пријатељима акредитације.