Navigacija

Konferencija za novinare u Vladi Srbije

Najave događaja

Povodom potpisivanja MLA sporazuma o priznavanju sistema akreditacije između Akreditacionog tela Srbije i EA, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Republike Srbije i Akreditaciono telo Srbije održaće konferenciju za novinare u petak 01. juna u 12 časova u Vladi Srbije, Nemanjina 11.

Novinarima će se obratiti: Nebojša Ćirić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi Republike Srbije, Nj.E. ambasador Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Republici Srbije, mr Jelena Popović, pomoćnik ministra za Sektor za infrastrukturu kvaliteta u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, dr Dejan Krnjaić, direktor Akreditacionog tela Srbije i Vidosava Džagić, potpredsednik Privredne komore Srbije.

Učesnici konferencije govoriće o značaju potpisivanja sporazuma za srpsku ekonomiju i rezultate rada domaćih akreditovanih organizacija, kojim je omogućeno prihvatanje izveštaja i sertifikata, koje izdaju akreditovane laboratorije, kontrolna tela i sertifikaciona tela za sertifikaciju proizvoda u Republici Srbiji. Zahvaljujući ovom sporazumu proizvodi i usluge iz Republike Srbije prelaziće evropske granice, kao i granice širom sveta i to bez dodatnih troškova za ispitivanje, sertifikovanje ili kontrolisanje u svakoj zemlji u kojoj se vrši njihova prodaja čime se smanjuju troškovi i povećava konkurentnost privrede naše zemlje.

Potpisivanje sporazuma i dobijanje statusa punopravnog člana Evropske organizacije za akreditaciju predstavlja krunu uspešnog rada Akreditacionog tela Srbije na putu evropskih integracija i usaglašavanja sistema akreditacije ustanovljenog u Srbiji sa sistemima akreditacije u Evropi i svetu. Na taj način se Akreditaciono telo Srbije svrstava među prve domaće institucije čiji je rad u potpunosti kako usaglašen sa evropskim zakonodavstvom i međunarodnim standardima tako i priznat od strane relevantnih evropskih institucija.