Navigacija

Treninzi za ST u oblasti uvođenja GLOBAL G.A.P. standarda i GI

Aktuelnosti

U okviru Programa švajcarsko-srpske trgovinske saradnje 2009-2012 (Swiss-Serbian TCP 2009-2012) u oblasti uvođenja GLOBALG.A.P. standarda i zaštite geografskog porekla (geographical indications - GI), prvi trening za zainteresovane sertifikacione kuće održan je u Palati Srbija, u Beogradu, 15. i 16. septembra 2011. godine, dok je drugi održan 8. i 9. novembra.

Trening je tematski bio podeljen na dva dela. U prvom delu treninga stručnjaci iz Akreditacionog tela Srbije su predstavili sličnosti i razlike između standarda SRPS EN45011 i SRPS ISO/IEC 17020 (Zahtevi za tela koja sprovode sisteme sertifikacije proizvoda, odnosno opšti kriterijumi za rad različitih vrsta tela koja obavljaju kontrolisanje) i neophodne procedure za akreditaciju po ovim standardima. Drugi deo treninga je bio posvećen predstavljanju primera sertifikacije proizvoda sa geografskom oznakom iz Švajcarske, kao i razgovorima o potencijalnim rešenjima za uspostavljanje budućeg sistema sertifikacije proizvoda sa geografskom oznakom u Srbiji. Kao prvi primer moguće sertifikacije ovih proizvoda uzet je Futoški kupus – proizvod sa geografskom oznakom registrovan u Srbiji.

Treningu su prisustvovali predstavnici 9 sertifikacionih kuća: Organic Control System, Subotica; Jugoinspekt Beograd, JUQS Beograd, SGS Beograd, Ecocert Balkan, Bioagricert Srbija, Standcert Beograd i Evrocert Beograd. Bilo je ukupno 18 polaznika treninga. Trening su održale Dominique Barjolle i Corinne Couilerot iz kompanije REDD (implementator projekta), kao i Ljubica Živanić iz Akreditacionog tela Srbije.

Drugi trening je održan 8. i 9. novembra 2011. u Palati Srbije na kome su se predstavnici zainteresovanih sertifikacionih tela mogli upoznati sa sertifikacijom proizvoda sa geografskom oznakom (Kontrolni plan), iskustvima Udruženja „Futoški kupus“, kao i detaljima GLOBALG.A.P. standarda i procesom njegove sertifikacije (sa stanovišta jedne sertifikacione kuće).

Predavači su bili Dominique Barjolle (REDD) i Dario Salvatore Caccamisi  (nezavisni konsultant) iz Italije, dok je Tamara Živadinović (Mena) bila moderator. Treningu je prisustvovalo 14 predstavnika iz 7 sertifikacionih kuća: Organic Control System, Subotica; Jugoinspekt Beograd, JUQS Beograd, Bioagricert Srbija, Standcert Beograd i Evrocert Beograd.
 


Učesnici
 
Tamara Živadinović  i Dominique Barjolle (REDD)

Branislav Raketić, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede