Navigacija

Predstavljen tvining projekat za Direkciju za nacionalne referentne laboratorije

Aktuelnosti

U okviru 78. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i delegacija Evropske unije u Srbiji predstavili su 18. maja 2011. godine  početak Tvining projekta „Izgradnja kapaciteta u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije“.

Tom prilikom su uvodne govore odžali Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Mete Kjul Nilsen, ambasadorka Kraljevine Danske u Srbiji i Čird Hukstra, zamenik ambasadora Kraljevine Holandije u Srbiji.

Vrednost ovog projekta je 1,5 milion evra i finansira ga EU. Zvanično je počeo 01. marta 2011, a trajaće 24 meseca. Stručnjaci iz Holandije i Danske, partnerskih država članica iz EU, pomoći će Srbiji, kao zemlji korisnici pomoći, u izgradnji kapaciteta novoosnovane Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u okviru Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Do kraja godine Direkcija za nacionalne referentne laboratorije će takođe primiti, kao donaciju iz EU fondova, isporuku laboratorijske opreme u iznosu od 5,0 miliona evra.

Holandski i danski eksperti će pružiti savete, preporuke i obuku u oblasti izgradnje kapaciteta, informacionog sistema za upravljanje laboratorijama (LIMS), akreditacije, kao i upravljanja nekadrovskim resursima, a kako bi se obezbedio razvoj dobre i pouzdane nacionalne referentne laoratorije koja je stručna, dobro opremljena, akreditovana i efikasna, u potpunosti u skladu sa propisima EU.

Svojim doprinosom razvoju nacionalne referentne laboratorije u Srbiji na ovakav način, projekat će imati značajne koristi neposredno za stanovništvo Srbije time što će osigurati bezbednost hrane u skladu sa standardima EU, a pomoći će i u unapređenju trgovinskih prilika na domaćem i inostranim tržištima, posebno sa državama članicama EU.

Ovom događaju su prisustvovale zainteresovane strane iz državnih institucija, naučnih i istraživačkih centara, kao i predstavnici Akreditacionog tela Srbije.
 


Uroš Ungurović, direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, Mete Kjul Nilsen, ambasadorka Kraljevine Danske u Srbiji, Dušan Petrović, ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Vensan Dežer, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Čird Hukstra, zamenik ambasadora Kraljevine Holandije u Srbiji i moderator Frederike Dame, predstavnik Agencije za bezbednost prehrambenih i neprehrambenih proizvoda Kraljevine Holandije

Mirjana Koprivica, Direkcija za nacionalne referentne laboratorije, Uroš Ungurović, direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, Ron Dvinger, vođa projekta, Zoran Mićović, direktor Uprave za veterinu, Frederike Dame, predstavnik Agencije za bezbednost prehrambenih i neprehrambenih proizvoda Kraljevine Holandije i Alfred Bram, savetnik na projektu

Skupu je prisustvovala i predsednica Upravnog odbora ATS-a, mr Snježana Pupavac