Навигација

Представљен твининг пројекат за Дирекцију за националне референтне лабораторије

Актуелности

У оквиру 78. Међународног сајма пољопривреде у Новом Саду Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде и делегација Европске уније у Србији представили су 18. маја 2011. године  почетак Твининг пројекта „Изградња капацитета у оквиру Дирекције за националне референтне лабораторије“.

Том приликом су уводне говоре оджали Душан Петровић, министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије, Венсан Дежер, шеф Делегације Европске уније у Србији, Мете Кјул Нилсен, амбасадорка Краљевине Данске у Србији и Чирд Хукстра, заменик амбасадора Краљевине Холандије у Србији.

Вредност овог пројекта је 1,5 милион евра и финансира га ЕУ. Званично је почео 01. марта 2011, а трајаће 24 месеца. Стручњаци из Холандије и Данске, партнерских држава чланица из ЕУ, помоћи ће Србији, као земљи корисници помоћи, у изградњи капацитета новоосноване Дирекције за националне референтне лабораторије у оквиру Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије. До краја године Дирекција за националне референтне лабораторије ће такође примити, као донацију из ЕУ фондова, испоруку лабораторијске опреме у износу од 5,0 милиона евра.

Холандски и дански експерти ће пружити савете, препоруке и обуку у области изградње капацитета, информационог система за управљање лабораторијама (ЛИМС), акредитације, као и управљања некадровским ресурсима, а како би се обезбедио развој добре и поуздане националне референтне лаораторије која је стручна, добро опремљена, акредитована и ефикасна, у потпуности у складу са прописима ЕУ.

Својим доприносом развоју националне референтне лабораторије у Србији на овакав начин, пројекат ће имати значајне користи непосредно за становништво Србије тиме што ће осигурати безбедност хране у складу са стандардима ЕУ, а помоћи ће и у унапређењу трговинских прилика на домаћем и иностраним тржиштима, посебно са државама чланицама ЕУ.

Овом догађају су присуствовале заинтересоване стране из државних институција, научних и истраживачких центара, као и представници Акредитационог тела Србије.
 


Урош Унгуровић, директор Дирекције за националне референтне лабораторије, Мете Кјул Нилсен, амбасадорка Краљевине Данске у Србији, Душан Петровић, министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Републике Србије, Венсан Дежер, шеф Делегације Европске уније у Србији, Чирд Хукстра, заменик амбасадора Краљевине Холандије у Србији и модератор Фредерике Даме, представник Агенције за безбедност прехрамбених и непрехрамбених производа Краљевине Холандије

Мирјана Копривица, Дирекција за националне референтне лабораторије, Урош Унгуровић, директор Дирекције за националне референтне лабораторије, Рон Двингер, вођа пројекта, Зоран Мићовић, директор Управе за ветерину, Фредерике Даме, представник Агенције за безбедност прехрамбених и непрехрамбених производа Краљевине Холандије и Алфред Брам, саветник на пројекту

Скупу је присуствовала и председница Управног одбора АТС-а, мр Сњежана Пупавац