Navigacija

Dodeljeni sertifikati Institutu za transfuziju krvi Srbije

Aktuelnosti

U svečanoj sali Instituta za transfuziju krvi Srbije u sredu 23. juna, uručeni su sertifikati ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 Institutu, kao i sertifikat o akreditaciji u skladu sa standardom SRPS ISO/IEC 17025 Odeljenju za pretransfuziona ispitivanja i distribuciju krvi i proizvoda od krvi.

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Tomica Milosavljević izjavio je na dodeli sertifikata Institutu za transfuziju krvi Srbije da je ulaganje u zdravlje istovremeno ulaganje u održivi razvoj zemlje.

Milosavljević je ukazao na to da građani treba da imaju poverenje u Institut za transfuziju krvi Srbije s obzirom na to da ova zdravstvena ustanova u svakom trenutku može da obezbedi potrebne količine krvi za razne medicinske intervencije.

Direktor Akreditacionog tela Srbije prilikom uručenja sertifikata o akreditaciji izrazio je svoje zadovoljstvo što danas u Srbiji ovakvih pozitivnih primera ima sve više i dodao da je u interesu građana i pacijenata da sto više zdravstvenih laboratorija bude akreditovano odnosno sertifikovano i da na taj način dokažu svoju kompetentnost, pruže pacijentima bezbedne i kvalitetne usluge uz izraženu želju za poboljšanjem i unapređenjem svih svojih aktivnosti. Dr Krnjaić je čestitajući zaposlenima na postignutim međunarodnim normama u svom radu i poželeo da taj nivo ostvarenog kvaliteta sa lakoćom održe i u budućnosti.

Direktor Instituta za transfuziju krvi Srbije dr Snežana Drašković ukazala je na to da dobijeni sertifikati potvrđuju posvećenost stalnom unapređenju kvaliteta proizvoda i usluga, zaštiti životne sredine i zdravlja, kao i bezbednosti na radu. Drašković je naglasila da je ta ustanova na dobrom putu da bude lider u oblasti transfuzije ne samo u Srbiji već i u regionu.

Ona je dodala da prilikom obavljanja redovnih aktivnosti, zaposleni u ovom institutu vode računa i o racionalnom korišćenju prirodnih resursa, uticaju svojih aktivnosti na životnu sredinu, bezbednosti i zdravlju na radu. Prema njenim rečima, Institut je prva zdravstvena ustanova koja je 2003. godine počela da medicinski otpad odlaže pod kontrolisanim uslovima i prva koja je izradila Akt o proceni rizika 2008. godine, u skladu sa kojim je sprovela odgovarajuće mere zaštite zaposlenih i ostalih posetilaca Instituta.

Dr Drašković je podsetila na to da se Institut bavi prikupljanjem krvi, komponenata krvi i njenim testiranjem, proizvodnjom i distribucijom produkata od krvi, pružanjem laboratorijskih i terapijskih zdravstvenih usluga, razvojem proizvoda i usluga, obrazovanjem i stručnim usavršavanjem visokog i srednjeg kadra za oblast transfuziologije i izdavačkom delatnošću.

Nakon dodele sertifikata uručene su zahvalnice novinarima koji su proteklih godina pratili rad tog instituta i doprineli pravovremenom informisanju javnosti o značaju dobrovoljnog davalaštva krvi.


prof.dr Tomica Milosavljević

dr Dejan Krnjaić

Dr Snežana Drašković i dr Dejan Krnjaić