Navigacija

Memorandum o razumevanju i realizaciji projekta EU

Saradnja

Predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalonog razvoja, Privredne komore Srbije i konzorcijuma AFNOR potpisali su danas u Privrednoj komori Srbije (PKS) Memorandum o razumevanju i realizaciji projekta EU "Tehnička pomoć institucijama u oblasti infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji".

Memorandum za koji je Evropska komisija izdvojila 1,2 miliona evra potpisali su u ime Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Jelena Popović, pomoćnik ministra, predsednik PKS Miloš Bugarin i Rozalin Duso, direktorka AFNOR-a konzorcijuma koji realizuje projekat.

Cilj ovog projekta je jačanje infrastrukture kvaliteta i podizanje svesti o kvalitetu u Srbiji, kao i unapređenje procesa standardizacije i akreditacije, a finansiraće ga Evropska komisija. Projekat će se sprovoditi do oktobra 2010. godine i to u dve faze u regionalnim komorama širom Srbije. Biće realizovan kroz organizovanje 40 seminara o standardizaciji i akreditaciji (15 jednodnevnih seminara o standardizaciji i 25 dvodnevnih seminara o akreditaciji).

Predsednik PKS Miloš Bugarin istakao je da će ovaj projekat pomoći povećanju konkurentnosti naših proizvoda i usluga prema evropskim ali i drugim tržištima. Prema njegovim rečima PKS može kroz svoju institucionalnu, kadrovsku i ostalu infrastrukturu i mrežu regionalnih komora, maksimalno podržati i obezbediti uslove za realizaciju ovog projekta.

Svoje zadovoljstvo zbog izvođenja ovog programa koji podiže kvalitet i konkurentnost u Srbiji, izrazila je i Jelena Popović , pomoćnik ministra u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Popovićeva je istakla da je reč o  veoma važnom projektu s obzirom da Srbija treba da usvoji veliki broj evropskih standarda do 2011. godine, kao i da će to dosta uticati na bolji plasman naših privrednika. Prema njenim rečima ovaj program će uveliko uticati na svest o podizanju kvaliteta i standarda, a u pripremi su i novi zakoni koji će to pospešiti.

Sredstva za ovaj program obezbeđena su iz CARDS programa Evropske komisije, a primaoci ovog programa uz Ministarstvo za ekonomiju su Institut za standardizaciju, Akreditaciono telo Srbije i Direkcija za mere i dragocene metale. 

Predstavljajući program AFNOR-a i faze po kojima će biti izvođen, Bojan Pečevar, vođa projekta, naglasio je da će se kroz seminare, sprovoditi i kampanja za afirmaciju kvaliteta proizvoda u Srbiji. Promovisaće se značenje standarda, ali i akreditacije i ocenjivanje usaglašenosti.