Navigacija

Svetski dan akreditacije 9. jun 2024. godine

OpšteObaveštenjaAktuelnostiMeđunarodne aktivnostiDan akreditacije

Već duži niz godina, širom planete 9. juna obeležava se Svetski dan akreditacije, koji je ustanovljen 2007. godine.  Ovaj datum proističe iz globalne inicijative koju su zajednički uspostavili Međunarodni forum za akreditaciju (IAF) i Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (ILAC), radi promocije vrednosti akreditacije. 

Prethodnih godina, teme Svetskog dana akreditacije su se ticale mnogih značajnih aspekata akreditacije, kao što je njena sposobnost da pruži poverenje u kvalitet proizvoda i usluga, način na koji ona koristi određenim grupama kao što su regulatori, kao i njena uloga i koristi koje može ostvariti u određenim sektorima i rešavanju specifičnih pitanja. 

Teme Svetskog dana akreditacije poslednjih godina se fokusiraju na to kako akreditacija podržava globalna pitanja i utiče na budućnost, te ove godine tema glasi: “Akreditacija: osnaživanje sutrašnjice i oblikovanje budućnosti”.

Akreditacija je decenijama bila ključni stub društvenog poverenja, i sada predstavlja osnovu poverenja u skoro svaki aspekt svakodnevnog života. Akreditovana ocenjivanja usaglašenosti mogu omogućiti razvoj i usvajanje novih tehnologija, posebno u industrijama i lancima snabdevanja gde su preciznost, bezbednost i kvalitet od ključnog značaja. Takođe može podržati sajber bezbednost i privatnost u sve povezanijem svetu. Kako održivost ostaje velika briga, akreditacija može pomoći potrošačima i poslovnim subjektima da donesu preciznije odluke.

Brošuru, izrađenu u čast #WAD2024, možete preuzeti OVDE  

Ističući značaj koji akreditacija ima, međunarodne organizacije za akreditaciju EA, IAF i ILAC, nacionalna akreditaciona tela, njihovi saradnici i drugi činioci infrastrukture kvaliteta obeležiće Svetski dan akreditacije na prigodan način.

Zajednička izjava koju su objavili predsedavajući IAF-a i ILAC-a ističe važnost akreditacije u podršci budućnosti globalne trgovine i dostupna je: OVDE  dok promotivni video za  #WAD2024 sa prevodom na srpski jezik, možete pogledati: OVDE.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/957/WAD_vesti.jpg