Navigacija

Studijska poseta institucijama Evropske komisije u Briselu

ObaveštenjaAktuelnostiSaradnjaMeđunarodne aktivnosti

U okviru projekta IPA 2017 “EU ZA SRBIJU - Podrška bezbednijim proizvodima” institucijama infrastrukture kvaliteta Republike Srbije je pod okriljem Ministarstva privrede, omogućena studijska poseta institucijama Evropske komisije u Briselu, 11-13. oktobra 2022. godine. Delegaciju iz Srbije činili su predstavnici Ministarstva privrede, Akreditacionog tela Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale, Instituta za standardizaciju Srbije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Predstavnicima institucija iz Srbije omogućena je poseta Evropskoj komisiji (DG GROW) kao i drugim organizacijama kao što su CEN/CENELEC, Asocijacija „Small Bussines Standards“. Prilikom navedenih poseta predstavljeni su novi trendovi i novi pristup u zakonodavnom okviru EU, uloga standarda i buduće politike iz perspektive standardizacije i zakonodavstva EU.

Takođe, upriličena je i poseta Belgijskom akreditacionom telu (BELAC) gde je predstavljena struktura akreditacionog tela, poslovi akreditacije, uloga akreditacije u procesu notifikacije i razmenjena su iskustva u vezi internacionalne kooperacije sa EA/IAF/ILAC. 

Razmena iskustava i sagledavanje novina u radu EU institucija, novina u zakonodavnom okviru, bilo je značajno za naše predstavnike i podsticaj za dalji razvoj i unapređenje rada institucija infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji.

 

Srdačno,

Vaš ATS

Slike

  • /uploads/attachment/vest/849/20221011_115509__2_.jpg