Navigacija

Proslava povodom obeležavanja Svetskog dana akreditacije i Dana akreditacije u Republici Srbiji

ObaveštenjaPromocijaDan akreditacije

Svetski dan akreditacije (9. jun) i Dan akreditacije u Republici Srbiji (28. jun)

Akreditaciono telo Srbije (ATS) organizovalo je 9. juna u Klubu poslanika u Beogradu, proslavu povodom obeležavanja Svetskog dana akreditacije  koji se širom planete proslavlja već duži niz godina na taj dan. Pažnja je bila posvećena i Danu akreditacije u Republici Srbiji koji se obeležava 28. juna,  po danu kada je pre tačno 20 godina ATS izdao prvi sertifikat o akreditaciji.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana akreditacije koji su zajednički ustanovili ILAC (Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija) i IAF (Međunarodni forum za akreditaciju) radi promocije vrednosti akreditacije je: Akreditacija – unapređuje bezbednost hrane. Ova tema fokusira se na to kako akreditacija podržava bezbednost hrane, jačajući poverenje potrošača, dobavljača, kupaca i ostalih subjekata u lancu hrane. Ovog puta se ističe značaj akreditacije u oblasti bezbednosti hrane, naglašavajući kako akreditacija obezbeđuje kompetentne i nepristrasne usluge kontrolisanja, sertifikacije i ispitivanja u svim delovima lokalnih, nacionalnih i međunarodnih lanaca hrane, uzimajući u obzir i to da akreditacija podržava ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija, a među njima posebno cilj - dobro zdravlje.

Upravo u ovim izazovnim vremenima prouzrokovanim pandemijom koronavirusa, COVID-19, pred celokupnim sistemom infrastrukture kvaliteta koju čini i akreditacija, zdravstveni sistem kao i akreditovane laboratorije su spremno odgovorile zadatku pred kojim su se našle, dajući neosporno veliki doprinos u uspešnom sprovođenju mera koje je propisala Vlada naše zemlje. S obzirom na pomenute okolnosti a i u želji da se i ove godine oda počast ovom Danu, poštujući sve propisane sanitarne mere,  proslavljen je Svetski dan akreditacije i Dan akreditacije u našoj zemlji. Kao i ranijih godina, ovaj dan je bio posvećen svim akreditovanim telima za ocenjivanje usaglašenosti, ocenjivačima i ekspertima, zaposlenima ATS-a i ostalim činiocima sveta akreditacije bez čijeg predanog, kompetentnog i odgovornog rada ne bi bilo moguće stati na put ovoj pošasti koja je zadesila celu planetu.

Svečanosti u Klubu poslanika prisustvovali su predstavnici državnih institucija i univerziteta, članovi organa i tela ATS-a i članovi tehničkih komiteta ATS-a.

 


Klub poslanika

 

V.d. pomoćnika ministra privrede, Aleksandar Starčević, obratio se prisutnima ispred Sektora za kvalitet i bezbednost proizvoda Ministarstva privrede i u njegovo ime pozdravio sve prisutne. Ovom prilikom govorio je o ulozi Ministarstva privrede, kao koordinatora za tehničke propise i organa nadležnog za kreiranje strategije i sprovođenje politike razvoja standardizacije, akreditacije i metrologije. Pri tom je istakao postojanje višestruke koristi od akreditacije koju imaju ne samo potrošači i dobavljači već i celokupna privreda. 

 


Aleksandar Starčević, v.d. pomoćnika ministra privrede

 

Prisutnima se obratio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević koji je pozdravio ovaj skup u ime Vlade Republike Srbije i naglasio  važnost saradnje ATS-a kako sa ovim tako i sa ostalim ministarstvima u radu na donošenju standarda kao i zakona u različitim oblastima u kojima i akreditacija ima svoju  ulogu. Ovo je način, kako je istakao, da se postavljanjem standarda na najviši nivo, unapredi i život uopšte.

 


Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

 

Nešto više o aktivnostima ATS-a u proteklom periodu, ključnim tačkama u razvoju sistema akreditacije u protekle 22 godine postojanja i rada ATS-a, šemama akreditacije, međunarodnoj saradnji kao i o planovima ATS-a za naredni period, govorio je v.d. direktora Akreditacionog tela Srbije, prof. dr Aco Janićijević. Ovom prilikom je istakao porast broja akreditovanih tela koji je dostigao cifru 707 a sa njihovim porastom, rastao je i broj vodećih i tehničkih ocenjivača kao i tehničkih eksperata. Sa ponosom je istakao i to da je Savet za multilateralne sporazume (EA MAC), 26. maja 2020. godine doneo odluku o prelasku ATS-a sa standarda ISO/IEC 17011:2004 na novo izdanje standarda ISO/IEC 17011:2017. Odluka je doneta onlajn glasanjem na osnovu dokumentacionog ocenjivanja Izveštaja o samoocenjivanju ATS-a, od strane vođe tima. Time je ATS potvrdio prethodno potpisani EA MLA sporazum o međusobnom priznavanju ekvivalentnosti sistema akreditacije koji potpisuju akreditaciona tela članice EA kojim se priznaju ekvivalentnost i pouzdanost izveštaja i sertifikata, izdatih od strane tela za ocenjivanje usaglašenosti širom Evrope (regiona EA). Ta tela su akreditovana od strane akreditacionih tela potpisnika sporazuma. Takođe je najavljeno da će se krajem 2021. godine  realizovati kolegijalno ocenjivanje od strane Evropske organizacije za akreditaciju (EA).

 


prof. dr Aco Janićijević, v.d. direktora ATS-a

A kako je tema ovogodišnjeg Svetskog dana akreditacije posvećena bezbednosti hrane, prof. dr Aco Janićijević, naglasio je da ATS akredituje laboratorije za  ispitivanje prema SRPS ISO/IEC 17025 za veliki broj metoda hemijskih, senzornih i mikrobioloških ispitivanja. Oblasti akreditacije obuhvataju ispitivanje proizvoda za ljudsku upotrebu, uključujući hranu (biljnog, animalnog porekla), ispitivanje vode za piće i akreditacija u oblasti sertifikacije sistema menadžmenta bezbednošću hrane prema SRPS ISO 22000. Šeme sertifikacije proizvoda po kojima ATS akredituje su Zakon o organskoj proizvodnji („Službeni glasnik RS“ br.30/10) i Zakon o oznakama geografskog porekla („Službeni glasnik RS“ br. 18/10).
Posebna pažnja ukazana je prvim akreditovanim telima koja su pre tačno 20 godina dobila prvi sertifikat o akreditaciji koji je izdao ATS. To su Kvalitet ad Niš i North Control d.o.o. Subotica. Njihovim predstavnicima, Vladimiru Vukašinoviću, direktoru Kvaliteta ad Niš  i  dr Slobodanu Gajinu, predsedniku i generalnom direktoru North Control d.o.o. Subotica, prof. dr Aco Janićijević uručio je zahvalnice povodom obeležavanja 20 godina od dodeljivanja prve akreditacije - 28. juna 2000. godine, 22 godine od osnivanja ATS-a i Svetskog dana akreditacije – 9. jun.


prof. dr Aco Janićijević i Vladimir Vukašinović prilikom uručenja zahvalnice


prof. dr Aco Janićijević i dr Slobodan Gajin prilikom uručenja zahvalnice

 

Akreditaciono telo Srbije već duži niz godina sprovodi politiku promocije potpisanih sporazuma sa međunarodnim organizacijama: Evropskom organizacijom za akreditaciju (EA), Međunarodnom organizacijom za akreditaciju laboratorija (ILAC) i Međunarodnim forumom za akreditaciju (IAF). Predstavnici ovih organizacija su uputili čestitke ATS-u povodom obeležavanja Svetskog dana akreditacije i 20 godina od dodeljivanja prve akreditacije. Gostima  su putem video linka prikazane poruke  gospođe Eti Feler, direktorke tela za akreditaciju laboratorija Izraela i predsedavajuće ILAC-a, gospodina Ksia Jinhua, direktora akreditacionog tela Kine i predsedavajućeg Međunarodnog foruma za akreditaciju i gospodina Ignasija Pine, predsedavajućeg Evropske organizacije za akreditaciju.
Prikazan je i kratak promotivni film: "World Accreditation day 2020. Accreditation: Improving food safety", napravljen povodom obeležavanja Svetskog dana akreditacije 2020. sa titlom na srpskom jeziku koji možete pogledati OVDE►.

Uzimajući u obzir da je slogan ovogodišnjeg Svetskog dana akreditacije: Akreditacija -  unapređuje bezbednost hrane, gostima svečanog skupa obratio se direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, dr Nenad Dolovac koji je govorio o iskustvima u oblasti bezbednosti hrane i važnosti uloge koju  akreditacija ima u tome.

 


dr Nenad Dolovac, direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije

Gosti su imali priliku da u nekoliko navrata uživaju u gitarskoj muzici koju izvodi trio Balkanske žice čime je ovaj dan učinjen još lepšim i svečanijim. Ovaj jedinstveni trio čini porodica Starčević, otac Zoran i sinovi Nikola i Željko a čiji je zaštitni znak šestoručno sviranje na jednoj gitari. U jedinstvenu interpretaciju jednih od najboljih balkanskih gitarista, koju čini sinteza različitih balkanskih elemenata: srpskih, ciganskih, makedonskih, rumunskih, moldavskih, mađarskih i drugih, sa oduševljenjem uverili su se svi prisutni.


Trio Balkanske žice

 

mr Natalija Jovičić Zarić koja je bila i moderator ovog svečanog događaja, u ime ATS-a poželela je svima da ostanu vedrog duha i dobrog zdravlja do narednog susreta.

 


Zaposleni ATS-a

Kako smo i ranije voleli da istaknemo i ovoga puta želimo da vas podsetimo da je ATS kuća otvorenih vrata za sva akreditovana tela, ocenjivače, eksperte kao i za predstavnike ministarstava i drugih institucija sistema infrastrukture kvaliteta. 

 


Sve najbolje vam želi, Vaš ATS.