Navigacija

9. jun 2018. godine se obeležava Svetski dan akreditacije

Dan akreditacije

Svetski dan akreditacije obeležava se 9. juna 2018. godine kao globalna inicijativa koju su zajednički uspostavili Međunarodni forum za akreditaciju (IAF) i Međunarodna organizacija za akreditaciju laboratorija (ILAC), da bi se podigla svest o važnosti akreditacije. Tema ove godine je- akreditacija omogućava bezbedniji svet.

Širom sveta postoji zajedničko očekivanje da radna mesta, proizvodi, transport, hrana, odnosno svi aspekti naših života budu bezbedni. Međutim, statistike pokazuju da ova očekivanja nisu u skladu sa realnošću. Premošćavanje ovog jaza je od vitalnog značaja za vlade, zakonodavce i biznise, kojima je cilj da ljudi budu bezbedniji na poslu, kod kuće, tokom svojih putovanja i u ostalim sferama svojih života.

Ovaj dan će se proslaviti širom sveta u okviru velikih nacionalnih događaja, seminara i biće pokriven u medijima, da bi se pružila mogućnost da se istraži kako akreditacija može da pomogne da se omogući bezbedniji svet i da se podrže biznisi, vlade i zakonodavci u nalaženju standarda, ocenjivanja usaglašenosti i sredstava akreditacije koji bi ih podržali u dostizanju ovog cilja.

Kako bi se podržala komunikacija u vezi sa Danom akreditacije, ILAC i IAF su objavili: