Navigacija

Obeležen Dan akreditacije u Republici Srbiji

Dan akreditacije

Juče je u prostorijama Regionalne privredne komore Niš održan skup povodom proslave Dana akreditacije u Republici Srbiji (28. jun) koji je ustanovljen po danu kada je 2000. godine ATS dodelio prvu akreditaciju. ATS je organizovao ovaj skup u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (Udruženje akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti, PKS) i Regionalnom privrednom komorom Niš budući da je prvi sertifikat o akreditaciji dodeljen preduzeću iz Niša - Akcionarskom društvu za ispitivanje kvaliteta „Kvalitet“.

Ljubiša Dimitrijević, PKS, mr Jelena Popović, MP, Vladimir Vukašinović, „Kvalitet“ Niš, Milica Lukešević, ATS

Skup je otvorila mr Jelena Popović, pomoćnik ministra, Ministarstvo privrede (Sektor za infrastrukturu kvaliteta i bezbednost proizvoda na tržištu) koja je tom prilikom istakla značaj umrežavanja svih učesnika infrastrukture kvaliteta, a prvenstveno tela za ocenjivanje usaglašenosti. Milica Lukešević, v.d. direktora ATS-a, je istakla koliko su ovakvi skupovi važni za razvoj naše privrede budući da omogućavaju učesnicima da se upoznaju sa ulogom i značajem akreditacije za privredni razvoj i unapređenje poslovnih potencijala. Ljubiša Dimitrijević, izvršni direktor Privredne komore Srbije i sekretar Udruženja akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti, se ovom prilikom zahvalio v.d. direktoru ATS-a, Milici Lukešević, na uspešnoj saradnji kada je i uručena povelja ATS-u povodom 15 godina uspešnog poslovanja.


Ljubiša Dimitrijević, PKS, i Milica Lukešević, ATS

Prvu prezentaciju pod nazivom „Rad, struktura i položaj ATS-a u Republici Srbiji, Evropi i svetu 15 godina posle prve akreditacije“ je održao Radivoje Nikoličić, pomoćnik direktora za razvoj i kvalitet. On je tom prilikom objasnio značaj i elemente infrastrukture kvaliteta u Republici Srbiji i međunarodnim okvirima, ali i postupak akreditacije. Ovo je bila prilika i da se osvrnemo na istorijat ATS-a (uključujući i JUAT/ATSCG) i njegov status u međunarodnim organizacijama za akreditaciju (EA, ILAC, IAF). Takođe su navedene planirane aktivnosti ATS-a za 2015. godinu, a najvažniji cilj ATS-a za 2015. godinu je uspešno održavanje potpisanih multilateralnih sporazuma (EA MLA, ILAC MRA i IAF MLA), ali i dalje unapređenje saradnje sa svim republičkim ministarstvima i drugim zainteresovanim stranama, kontinualno unapređenje sistema akreditacije, kao i dalji razvoj akreditacije u novim oblastima.

Vladimir Vukašinović, direktor Akcionarskog društva za ispitivanje kvaliteta „Kvalitet“, je održao predavanje na temu „Značaj akreditacije za unapređenje poslovnih mogućnosti“ tokom kojeg se osvrnuo na koristi koje je akreditacija donela ovom preduzeću koje ima 9 akreditovanih laboratorija (oblast elektromagnetske kompatibilnosti (EMC), ispitivanje bezbednosti uređaja (LVD), ispitivanje alata (MD) i ispitivanje gasnih uređaja) i kako je akreditacija, koju je dodelio ATS, omogućila ovom preduzeću da unapredi svoj način rada i položaj na tržištu. Istakao je da je simbol akreditacije, za čije korišćenje ATS daje pravo akreditovanim telima za ocenjivanje usaglašenosti da označe svoj status akreditacije i koji ona koriste u svojim izveštajima i sertifikatima, garancija izvoznicima, koji plasiraju proizvode na inostranom tržištu, budući da je ATS potpisnik multilateralnih sporazuma o međusobnom priznavanju ekvivalentnosti sistema akreditacije. Akcionarsko društvo za ispitivanje kvaliteta „Kvalitet“ sarađuje i sa drugim akreditovanim telima za ocenjivanje usaglašenosti što im takođe omogućava da se razvijaju i stalno rade na sebi.

Nakon prvog dela skupa održan je okrugli sto na temu „Uloga i značaj akreditacije za privredni razvoj“ tokom kojeg su privrednici i akreditovana tela za ocenjivanje usaglašenosti sa teritorije RPK Niš imali priliku da postave pitanja koja se odnose na njihov svakodnevni rad i razvoj njihovih poslovnih mogućnosti, ali je i istaknuto da su ATS-u potrebni stručnjaci iz privrede koji poseduju odgovarajuću kompetentnost i radno iskustvo. Tokom okruglog stola je istaknuta potreba da sve institucije infrastrukture kvaliteta nastave sa unapređenjem međusobne saradnje budući da i akreditovana tela za ocenjivanje usaglašenosti moraju da sarađuju sa ovim institucijama.


Učesnici skupa

Ovom prilikom je v.d. direktora ATS-a, Milica Lukešević, uručila zahvalnicu Vladimiru Vukašinoviću, direktoru Akcionarskog društva za ispitivanje kvaliteta „Kvalitet“, za uspešnu saradnju i doprinos razvoju sistema akreditacije u Republici Srbiji.


Vladimir Vukašinović, „Kvalitet“ Niš, i Milica Lukešević, ATS

Nakon skupa predstavnici ATS-a, PKS-a, Direkcije za mere i dragocene metale, Instituta za standardizaciju Srbije i članovi Odbora Udruženja akreditovanih tela za ocenjivanje usaglašenosti su, tokom kratke posete, obišli laboratorije Akcionarskog društva za ispitivanje kvaliteta „Kvalitet“.


Poseta laboratorijama Akcionarskog društva za ispitivanje kvaliteta „Kvalitet“

Za dodatne informacije molimo vas posetite:

http://ntv.rs/15-godina-rada-akreditacionog-tela-srbije/
http://www.belami.rs/obelezen-dan-akreditacije/