Navigacija

Održan trening za sertifikacione kuće u oblasti oznaka geografskog porekla

Obaveštenja

U okviru Programa trgovinske saradnje Švajcarske i Srbije, 18. i 19. aprila 2012. godine je održana obuka za sertifikacione kuće u oblasti oznaka geografskog porekla, sa ciljem izgradnje kapaciteta sistema sertifikacije proizvoda sa oznakama geografskog porekla.

Prvog dana obuke, stručnjaci iz Švajcarske su predstavili potrebnu dokumentaciju za sertifikaciju geografskih oznaka na primeru futoškog kupusa. Zatim je Aleksandra Novaković sa Instituta za prehrambenu tehnologiju Novi Sad (FINS) predstavila senzorno ocenjivanje i metodologiju senzorne ocene futoškog kupusa. Drugog dana obuke, polaznici su imali priliku da posete proizvodnju i preradu futoškog kupusa.


Obuci je prisustvovalo 11 polaznika iz pet sertifikacionih kuća: Evrocert, Organic Control System, Bioagricert, SGS i Centar za ispitivanje namirnica. Obuci su takođe prisustvovali predstavnici Udruženja proizvođača i prerađivača futoškog kupusa i futoškog kiselog kupusa "Futoški kupus" Goran Puača i Miroljub Janković.


Predavači na obuci su bili: Dominique Barjolle (REDD), Bojana Mihovski (REDD), Tamara Živadinović (Mena Group) i Aleksandra Novaković (FINS).