Navigacija

Obuka za ocenjivače za potrebe akreditacije iz oblasti geografskog porekla

Obaveštenja

U okviru Programa švajcarsko-srpske trgovinske saradnje 2009-2012 (Swiss-Serbian TCP 2009-2012) u oblasti uvođenja GLOBALG.A.P. standarda i zaštite geografskog porekla (geographical indications - GI), održana je u Palati Srbija, u Beogradu obuka za ocenjivače za potrebe akreditacije.

Obuka se sastojala iz dva dela. U prvom delu, u trajanju od tri dana, stručnjaci iz Švajcarske su predstavili opšte principe standarda EN 45 011, geografskih oznaka, uloge i kompetencije vodećih i tehničkih ocenjivača i eksperata, izveštavanje sa ocenjivanja, kao i iskustva Švajcarske u oblasti akreditacije i sertifikacije geografskih oznaka.


Goran Savanović, vodeći ocenjivač ATS-a, je predstavio uloge i zaduženja članova tima za ocenivanje, proces ocenjivanja, kao i pravila ponašanja tokom ocenjivanja i Kodeks ocenjivača. Prvi deo obuke je uključio i rad na terenu, gde su polaznici imali priliku da posete proizvodnju futoškog kupusa.


Drugi deo obuke se odnosio na GlobalG.A.P. gde je Friedrich Lüdeke, stručnjak iz FoodPlus-a, predstavio funkcionisanje sertifikacije od strane FoodPlus-a i glavne tehničke zahteve sertifikacionih aktivnosti. Takođe, bio je uključen i rad na terenu, gde su polaznici obišli Rudnap Agrar – proizvodnju jabuka, nakon čega je sledilo pisanje izveštaja o ocenjivanju.


Treningu je prisustvovalo 8 polaznika.


Predavači na obuci su bili: Hanspeter Ischi (konsultant iz Švajcarske), Dominique Barjolle (REDD), Corinne Couilerot (REDD), Friedrich Lüdeke (Food Plus) i Goran Savanović (ATS).
 Hanspeter Ischi

Polaznici obuke u rasadniku u Futogu