Навигација

Вебинар:„Како постати именовано тело за грађевинске производе?“

ОбавештењаСеминариАктуелностиЗакони и прописи

Одржан вебинар под називом: „Како постати именовано тело за грађевинске производе?“

У организацији Института за стандардизацију Србије, 7. децембра 2020. године је одржан вебинар на тему „Како постати именовано тело за грађевинске производе?“, у коме је као предавач учествовао и представник Акредитационог тела Србије (АТС). 

Овим вебинаром је настављена серија вебинара о изменама у законодавству у области грађевинарства са темом која је веома значајна за сва тела за оцењивање усаглашености (сертификациона тела за сертификацију производа / процеса и лабораторије за испитивање) која желе да постану именована тела за грађевинске производе.

Садржај првог дела вебинара односио се на врсте тела и системе оцењивања и верификације сталности перформанси грађевинских производа, врсте и садржај докумената о спроведеном оцењивању и верификацији сталности перформанси, као и техничке спецификације и техничке прописе у вези са применом Закона о грађевинским производима. Поменуте теме презентовала је Нина Вукосављевић, самостални саветник у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Вебинар је настављен темом у вези са захтевима за акредитацију лабораторија за испитивање / сертификационих тела за сертификацију прозвода и фабричку контролу производње коју је презентовала Наталија Јовичић Зарић, помоћник директора АТС. Приказана је нераскидива веза између акредитације и нотификације, као и захтеви ЕА у вези акредитације за потребе нофикације.

У другом делу вебинара представљена су тела за оцењивање и верификацију сталности перформанси и тела за техничко оцењивање, односно њихово подручје рада и захтеви за именовање, као и активности у надзору над радом именованих тела. О овим телима говорила је Данијела Пршић, самостални саветник у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Вебинар је завршен дискусијом између предавача и ученика током које су предавачи одговарали на питања а у вези са применом националног законодавства у овој области.

Срдачно, Ваш АТС