Навигација

АТС домаћин ЕА MAC комитета

Најаве догађаја

Акредитационо тело Србије (АТС) биће домаћин 39. седницe Комитета за мултилатералне споразуме (MAC) Европске организације за акредитацију (EA). Седнице комитета одржаће се у периоду од 24. до 26. априла 2018. године у хотелу Хајат у Београду. Очекује се да ће пролећно заседање Комитета за мултилатералне споразуме ЕА окупити преко 60 представника пуноправних чланова ЕА односно националних акредитационих тела из Европе, као и представнике ЕА Advisory Board (Савета ЕА) и Европске Комисије.

Комитет за мултилатералне споразуме EA је одговоран за ефективно и непристрасно спровођење и праћење процеса колегијалних оцењивања. Надлежност комитета је, између осталог, и да доноси одлуке у вези са статусом потписника мултилатералних споразума ЕА (ЕА МЛА) у односу на обављена колегијална оцењивања, као и да извештава Генералну скупштину ЕА о свим донетим одлукама.

Комитет за мултилатералне споразуме се бави и доношењем политика и оперативних процедура у оквиру ЕА у вези колегијалног оцењивања, као и управљањем, избором и обуком будућих колегијалних оцењивача.

Очекујемо да ће на овој седници EA MAC комитета бити извршена анализа, како извештаја тима оцењивача ЕА са поновног колегијалног оцењивања АТС-а, које је одржано у периоду од 25. до 29. септембра 2017. године, односно од 2. до 6. октобра (само за сертификацију особа) , тако и извештаја Радне групе ЕА MAC-а и верујемо да ће већином гласова бити донета одлука о одржавању статуса потписника мултилатералног споразума између АТС-а и ЕА за области лабораторија за испитивање, лабораторија за еталонирање, медицинских лабораторија, контролних тела, сертификационих тела за сертификацију производа, сертификационих тела за сертификацију система менаџмента и сертификацију особа.