Навигација

У петак, 07. јуна, у амфитеатру Народне банке Србије, прославили смо Светски дан аредитације који се обележава 09. јуна већ дужи низ година широм света. Заједно са колегама из инфраструктуре квалитета, оцењивачима и експертима, члановима органа и тела АТС-а као и представницима акредитованих ТОУ, посветили смо овај дан теми која је установљена на међународном нивоу а која гласи: „Aкредитација: оснаживање сутрашњице и обликовање будућности.“ Овај дан је такође био посвећен и нашим акредитованим телима која су у периоду од 01. марта до 01. јуна ове године добила/обновила акредитацију.

Свечани скуп отворио је господин Никола Витас, в.д. помоћника министра привреде који је испред Министарства привреде, главног координатора за техничке прописе и органа надлежног за креирање стратегије и спровођење политике развоја стандардизације, акредитације и метрологије, поздравио све присутне и пожелео срећан Дан акредитације као и пуно успеха у будућем раду. 

Директор АТС-а, господин мр. Драган Пушара, говорио је о Стратегији АТС-а коју је усвојио УО АТС-а у протеклом периоду. Она се односи на период од 2024. до 2026. године који између осталог поставља циљеве: растерећење привреде; прелазак на потпуно дигитално окружење и укључење вештачке интелигенције; израда новог законодавног оквира за акредитацију; ширење на нове области акредитације сходно потребама привреде.

Детаљније на ОВДЕ

Светски дан акредитације 9. јун 2024. године

Већ дужи низ година, широм планете 9. јуна обележава се Светски дан акредитације, који је установљен 2007. године.  Овај датум проистиче из глобалне иницијативе коју су заједнички успоставили Међународни форум за акредитацију (IAF) и Међународна организација за акредитацију лабораторија (ILAC), ради промоције вредности акредитације. 

Претходних година, теме Светског дана акредитације су се тицале многих значајних аспеката акредитације, као што је њена способност да пружи поверење у квалитет производа и услуга, начин на који она користи одређеним групама као што су регулатори, као и њена улога и користи које може остварити у одређеним секторима и решавању специфичних питања. 

Теме Светског дана акредитације последњих година се фокусирају на то како акредитација подржава глобална питања и утиче на будућност, те ове године тема гласи: “Акредитација: оснаживање сутрашњице и обликовање будућности”.

Детаљније на ОВДЕ

Одржана 55. Генерална скупштина ЕА

Представници АТС-а учествовали су на Генералној скупштини ЕА која је одржана у периоду од  22. до 23. маја 2024. године у Брижу, Белгија. Састанку је присуствовао 81 учесник из 45 националних акредитационих тела (НАТ), Европске комисије, ЕФТА-е и признатих заинтересованих страна.

Издвајамо неке од донешених одлука:

Смањење угљеничног отиска ЕА

Чланови ЕА активно учествују протеклих пар година у расправама да се смањи угљенични отисак и да се допринесе циљу Европске комисије да  Европа постане први климатски неутралан континент до 2050. године.

Неке од опција ЕА су разматране и имплементиране као што је организација састанака у смислу смањења њиховог броја. Потенцијална имплементација почела би 2026/2027 године.

Завршетак активности Стратегије 2025

Имплементација Стратегије 2025 је закључена, са завршетком последње две активности:

  •  јачање односа са заинтересованим странама;
  • везе и сарадња са регионима и другим НАТ-овима.

Детаљније на ОВДЕ

  • Дирекција за мере и драгоцене метале
  • Институт за стандардизацију Србије
  • ТЕХНИС
  • European Accreditation
  • Ilac
  • IAF
  • euprava.gov.rs