Навигација

Одржана обука у вези са акредитацијом у области GHG верификатора

ОпштеОбавештењаСеминари

У току ове недеље, представници АТС-а учествовали су на дводневној обуци коју је организовао TAIEX TRATOLOW у пријатном амбијенту хотела Central Point у Београду. Предавачи су били експери из ЕУ: Lucy Candlin (TRATOLOW), Zdenko Franić (HAA) i Monique Voogt (TRATOLOW).

Обука се односила на верификацију и акредитацију верификатора извештаја о емисијама гасова са ефектом стаклене баште. Првог дана обуке дискутовало се на следеће теме:

  • циклус акредитације (кључне активности, размена информација и рокови);
  • циклус усклађивања (законодавство, захтеви и рокови);
  • процес верификације (принципи, задаци и улоге верификатора).

Другог дана обуке дискутовало се o следећем:

  •  припреме пре уговора и уговарање (продаја, преглед докуменатације, стратешка и ризична анализа, планирање верификације);
  • „корак-по-корак верификација“ укључујући шаблоне докумената (одлазак на терен, усклађеност, ток података);
  • евалуација налаза.

Циљ ове обуке био је да се подрже представници Министарства заштите животне средине Србије; Агенције за заштиту животне средине Србије и Акредитационог тела Србије у примени Система за трговину емисијама Европске уније (ЕТS). Обука је пружила практичан увид у то како спровести акредитацију ЕТS-а и разумети специфичне захтеве верификатора ЕТS-а. Такође, циљ је да се АТС-у пружи потребно стручно знање како би се одлучило који документи ће чинити основу за њихово оцењивање ЕТS верификатора и обликовати процес акредитације у Србији.

Као резултат ове обуке очекује се да се побољша разумевање практичних аспеката акредитације и верификације у систему трговања емисијама. А оцењивачи ће бити спремни да обављају своје задатке у оквиру планираног система трговине емисијама у Србији, у складу са ЕУ системом трговине емисијама.