Навигација

Недеља квалитета 2023

ОпштеАктуелностиПромоција

У Привредној комори Србије у Београду, одржана је 32. по реду традиционална манифестација под називом: „НЕДЕЉА КВАЛИТЕТА 2023“.  

Овај скуп који је трајао од 09. до 10. марта, окупио је бројне експерте и стручњаке из области квалитета, науке и привреде, са циљем да укаже на нове трендове и захтеве унапређења квалитета на путу ка пословној изврсности, уз размену искустава и дружење са пословним партнерима.

Никола Витас, в.д. помоћника министра привреде отварајући  ову манифестацију поздравио је присутне у име Министарства привреде и у име министра Радета Басте. Том приликом је поручио да Министарство изузетно цени напоре Фондације за културу квалитета и изврсност која већ више од две деценије промовише изврсност у пословању и организује овакву манифестацију.

Поред г. Витаса, госте скупа поздравили су и директорка Акредитационог тијела Црне Горе, Анита Крулановић, директорка Института за стандардизацију, Татјана Бојанић и вд директора Акредитационог тела Србије, мр Драган Пушара.

У свом обраћању скупу, вд директора Акредитационог тела Србије, мр Драган Пушара, искористио је прилику да у кратким цртама представи стратешке циљеве АТС-а који ће произићи из Стратешког документа који је у изради. У вези са тим посебно је нагласио потребу дигитализације процеса акредитације као и дигитализацију процеса оцењивања. 

Такође је истакао да је кao предуслов овим процесима, дата информација о активностима АТС-а ради склапања споразума са Канцеларијом за информационе технологије и електронску управу ради пребацивања свих хардверских капацитета у Државни дата центар у Крагујевцу. Ова технича сарадња ствара предуслов за безбедно чување свих података као и предуслов за реализацију оцењивања са удаљености у комплетном капацитету АТС-а.

мр Драган Пушара, поменуо је и остале циљеве који се односе на растерећење привреде у смислу продужења циклуса акредитације са четири на пет година што ће допринети ефикаснијем раду АТС-а са једне стране и мањим трошковима у укупном оптерећењу привреде када је акредитација у питању, са друге стране.

На крају свог обраћања гостима, мр Драган Пушара истакао је још неке  активности а које се односе на разраду нових шема акредитације: ГХГ верификатори, биобанке, референтни материјали, где је АТС отпочео активности на реализацији истих уз помоћ Таекса (TAIEX) - Technical Assistance and Information Exchange Instrument, уз очекивање да ове шеме до краја ове године постану комерцијалне. 

АТС се радује наредном учешћу на Недељи квалитета која представља одлично место састанка свих чиниоца инфраструктуре квалитета у Србији.