Навигација

Билатерални састанци NAH-а и АТС-а

ОбавештењаСарадњаМеђународне активности

Билатерални састанци NAH-а и АТС-а

У периоду од 23. до 27. новембра 2020. године ATС је домаћин драгом госту из региона, г.  Miklós Devecz-у, генералном директору NAH-а (Националног акредитационог тела Мађарске) и том приликом одржани су билатерални састанци наша два акредитациона тела. Најважнија активност у току прва два дана састанака је усаглашавање и потписивање Акционог плана за 2021. годину за спровођење Меморандума о разумевању између NAH-а и ATS-а, потписаног у децембру 2017. године.


проф. др Ацо Јанићијевић, в.д. директора  АТС-а и Miklós Devecz, генерални директор NAH-а након потписивања Акционог плана

У оквиру посете г. Miklós Devecz-a, у понедељак, 23. новембра, је у просторијама АТС-а одржан билатерални састанак ова два тела током којег су представљена искуства  NAH-а и АТС-а у вези са испуњењем захтева EА MLA, IAF MLA и ILAC MRA споразума у погледу националних закона и прописа односно презентовани су национални правни акти у вези са акредитацијом и правним статусом акредитационих тела у вези са Уредбом 765/08. Састанку су, поред проф. др Аца Јанићијевићa, в.д. директора АТС-а и г. Miklós Devecz-а, генералног директора NAH-а, присутвовале Јасна Стојановић, заменик директора ATС-а и мр Наталија Јовичић Зарић, помоћник директора за развој и квалитет.


проф. др Ацо Јанићијевић, в.д. директора  АТС-а, Јасна Стојановић, заменик директора ATС-а, Miklós Devecz, генерални директор NAH-а, и мр Наталија Јовичић Зарић, помоћник директора за развој и квалитет

У уторак, 24. новембра, одржан је билатерални састанак представника NAH-а и ATС-а током којег се разговарало о искуству у акредитацији једног и другог акредитационог тела које се односи на транзицију на нове верзије међународних стандарда ISO/IEC 17011:2017 (посебно у вези са тачком 7.13 ISO/IEC 17011 и поступком за решавање жалби) и ISO/IEC 17025:2017. Оба тела су задовољна како напредује процес транзиције, а АТС је истакао да су обављена сва оцењивања лабораторија за еталонирање, те да је преостало обавити још само 8 оцењивања током којег би се потврдио прелазак лабораторија за испитивање. Такође, размењена су и искуства у вези са утврђеним налазима током колегијалног оцењивања од стране ЕА, а у вези са транзицијом на ново издање стандарда ISO/IEC 17011:2017.

У периоду од 25. до 27. новембра проф. др Ацо Јанићијевић, в.д. директора АТС-а и г. Miklós Devecz, генерални директор NAH-а присуствоваће отварању 22. националног и 8. међународног научно стручног скупа под називом „Систем квалитета услов за успешно пословање и конкурентност.“ Ову конференцију организује Асоцијација за квалитет и стандардизацију Србије.

Срдачно, Ваш АТС