Навигација

Светски дан акредитације 2019. године

Дан акредитације

Светски дан акредитације  обележава се  9. јуна 2019. године на глобалном нивоу, као датум који су заједнички установили Међународни форум за акредитацију (International Accreditation Forum - IAF) и Међународна организација за акредитацију лабораторија (International Laboratory Accreditation Cooperation - ILAC), како би јавност била боље информисана о значају акредитације.

Овогодишња тема Светског дана акредитације фокусира се на то како акредитација пружа додатну вредност ланцима снабдевања.

Ланци снабдевања обезбеђују виталну улогу у испоруци призвода и услуга потрошачима, привреди и јавном сектору на благовремен, економичан и квалитетан начин.

Акредитација, и уз њу други инструменти инфраструктуре квалитета као што су стандарди, метрологија и оцењивање усаглашености, пружају широко прихваћене алате који помажу да се дâ вредност ланцима снабдевања. Ови алати, такође, помажу у успостављању поверења и сигурности, омогућавајући поузданост у финалне производе и услуге и начин на који ће они бити пласирани на тржишту и коришћени.

Као и претходних година, овај дан ће се славити широм света како би се указало на значај акредитације у оквиру великих националних догађаја и семинара и биће покривен у медијима, да би се пружила могућност да се истражи како акредитација може да помогне да се омогући безбеднији свет и да се подрже привреде, владе и законодавци у коришћењу стандарда, оцењивања усаглашености и акредитације који би их подржали у достизању овог циља.

Све детаљније информације потражите на https://ilac.org, a брошуру, израђену у част прославе Међународног дана акредитације 2019. године, можете преузети на https://ilac.org/?ddownload=122347 (на енглеском језику) и /uploads/files/download/wad_2019_brosura_srpski_0.pdf (на српском језику).

Заједничку изјаву преседавајућих ILAC-а и IAF-а можете преузети на следећој адреси https://ilac.org/?ddownload=122348 (на енглеском језику) и /uploads/files/download/wad-zajednicko_saopstenje_2019_prevod_0.pdf (на српском језику).

Такође, можете да погледате и пратећи промотивни филм  на следећој адреси http://www.youtube.com/user/IAFandILAC.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/739/wad_2019_brosura_srpski_0_Page_1.jpg