Навигација

ИСС пуноправни члан CEN-a и CENELEC-а

Актуелности

Институт за стандардизацију Србије примљен је у пуноправно чланство европских организација за стандардизацију CEN и CENELEC чиме се представницима привреде и другим заинтересованим странама, равноправно учешће у европској стандардизацији и директан приступ стандардизацијским документима.

Чланство Института у CEN-у и CENELEC -у, остварено уз помоћ и подршку Министарства привреде, које је надлежно за област стандардизације, у складу је са Националним програмом за усвајање правних тековина Европске уније, Стратегијом унапређења система инфраструктуре квалитета у Републици Србији за период од 2015 – 2020. године и представља директну подршку преговорима за приступање Србије Европској унији.

В.д. директора Института Татјана Бојанић  рекла је тим поводом да је Институт препознат као јака, модерна и перспективна организација, која намерава да се укључи у све европске стандардизацијске активности, као и да инвестира у унапређење својих капацитета.

Елена Сантjаго Цид, генерални директор CENа- и CENELEC-а, истакла је да Институт активно доприноси европској стандардизацији, подстиче иновације и технолошки развој. Пуноправно чланство Института у овим организацијама представља позитиван развој догађаја не само за европску стандардизацију, већ и за економију Балкана и целе југоисточне Европе, што  такође показује да Република Србија може бити потпуно интегрисана у јединствено европско тржиште.

Пријава Института за пуноправно чланство у европским организацијама за стандардизацију, поднета је у мају 2016. године, након вишегодишњег интензивног рада на преузимању европских стандарда, а у периоду од 5. до 7. септембра 2016. године, према правилима европских организација за стандардизацију CEN и CENELEC, спроведена је провера припремљености Института са циљем да се утврди да ли и у којој мери Институт испуњава критеријуме за пријем у пуноправно чланство поменутих организација. Приликом оцењивања није утврђена ниједна неусаглашеност са утврђеним захтевима.