Навигација

За српске производе и услуге отварају се врата европског тржишта

Актуелности

Министар економије и регионалног развоја у Влади Републике Србије Небојша Ћирић отворио је данас у Влади Србије конференцију за новинаре поводом потписивања мултилатералног споразума Акредитационог тела Србије са Европском организацијом за акредитацију и оценио је том приликом да ће потписивање споразума о признавањау система акредитације допринети конкурентности српске привреде.

Споразум је, иначе, потписан током прошле седмице, 24. маја у Мадриду на 29. седници Генералне скупштине Европске организације за акредитацију. Осим потписивања споразума Акредитационо тело Србије је постало једнa од 34 пуноправне чланице ове организације.

„Потписивање тог споразума и добијање статуса пуноправног члана Европске организације за акредитацију представља круну успешног рада Акредитационог тела Србије на путу европских интеграција и усаглашавања домаћег система акредитације са европским и светским“, истакао је министар Ћирић и додао да се Акредитационо тело Србије сврстава међу прве домаће институције чији је рад у потпуности усклађен са европским законодавством и међународним стандардима и признат од релевантних европских институција.


Шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, Венсан Дежер, истакао је да је потписивање споразума предност како за произвођаче пре свега због уклањања трговинских баријера, смањења трошкова производње и могућности пласирања роба и услуга на страна тржишта тако и за потрошаче због добијања безбеднијих и квалитетнијих производа што ће на крају резултирати бољим квалитетом живота за све грађане.


„То је јасна порука да се Србија приближава Унији“, и додао да ће користи од потписивања споразума имати и грађани и привреда у духу крилатице везане за акредитацију која каже „једном тестирано – свуда прихваћено“. У област инфраструктуре квалитета, према његовим речима, до сада је уложено више од десет милиона евра кроз пројекте ЕУ.


„Безбедност српског производа и слободан приступ на европско и светско тржиште један је од главних циљева процеса акредитације“, истакла је  Јелена Поповић, помоћник министра за Сектор за инфраструктуру квалитета у Министарству економије и регионалног развоја, и додала да је Република Србија готово истовремено (током 2009. и 2010. године) усаглашавала своје законодавство, када и Европска унија у овој области јер је Уредба о захтевима за акредитацију и надзор над тржиштем бр. 765 донета 2008. године.


Потпредседник Привредне коморе Србије Видосава Џагић истакла је да је мултилатерални споразум и пријем у чланство Европске организације за акредитацију за извозну индустрију исто што и визна либерализација за грађане.


Директор Акредитационог тела Србије др Дејан Крњаић се захвалио на досадашњој подршци Министарству економије и регионалног развоја и Делегацији Европске уније у Републици Србији и оценио да је након трогодишњег захтевног поступка евалуације и 2 оцењивања спроведена од стране оцењивача Европске организације за акредитацију, Акредитационо тело Србије поуздан и равноправан партнер са еквивалентним системом акредитације како на европском тако и на светском нивоу, захваљујући томе што је потписани споразум признат и у оквиру међународних организација као што су Међународна организација за акредитацију лабораторија и Међународни форум за акредитацију.


Конференција за новинаре поводом потписивања мултилатералног споразума о признавању система акредитације између Акредитационог тела Србије и Европске организације за акредитацију, 1. јун 2012. године, тонски запис
 


Бранислав Зец, државни секретар МЕРР, Винсент Дежер, шеф делегације ЕУ у Републици Србији,
Небојша Ћирић, министар МЕРР, Јелeна Поповић, помоћник министра МЕРР,
Дејан Крњаић, АТС и Видосава Џагић, ПКС