Навигација

Европска радионица за резидуе пестицида

Семинари
У Стразбуру је у периоду од 20-24.јуна 2010. године одржана осма по реду Европска радионица за резидуе пестицида (European Pesticide Residue Workshop ЕPRW 2010). ЕPRW је водећи европски скуп намењен презентацији и дискусији о најновијим концептима и развоју у области остатака пестицида у храни и пићу.

Циљ радионице је био да се размене информације и искуства и окупе стручњаци из разних области остатака пестицида: аналитички хемичари, менаџери квалитет, представници регулаторних тела из области пестицида и других научника.

Скупу је присуствовало преко 550 учесника из целог света (Европе, Северне и Јужне Америке, Азије и Аустралије), од представника комерцијалних и државних лабораторија, државних органа, регулаторних и акредитационих тела, до представника произвођача хране, дистрибутера и великих ланаца продаје.

Програм радионице је омогућавао широку размену информација кроз пленарна предавања познатих стручњака из аналитике пестицида, доносиоца прописа, процене ризика и презентације произвођача, као и дискусије у оквиру постер секција са преко 170 презентованих радова.

Главне теме састанка су биле:
- узорковање и припрема узорака, поједностављене процедуре пречишћавања,
- трендови у аналитичким техникама и методологији (примена Tandem-MS and TOF-MS, High Resolution HPLC (UPLC итд),
- обезбеђењ квалитета (QA/QC) / акредитација,
- регулаторна питања / хармонизовање европских вредности за MRLs,
- мониторинг резидуа пестицида (концепти / резултати), процена ризика од присуства више резидуа,
- дијететски унос и ризик за потрошаче.

У оквиру скупа и познати произвођачи опреме су представили своја достигнућа кроз презентације најсавременије инструменталне опреме, аутоматских уређаја за екстракцију и пречишћавање узорака, прилагођених за анализу пестицида, референтних материјала и стандарда пестицида.

Радионици су из Републике Србије, присуствовали: Реџеповић Азра (Акредитационо тело Србије), др Раичевић Смиљана (Центар за испитивање намирница, Београд), др Мојашевић Милица и Шпировић Бојана (Пољопривредни факултет Земун), Марошановић Биљана и Пандуревић Маја (СП лабораторија - Бечеј) и Васиљевић Исидора и др Пуцаревић Мира (А BIO TECH LAB - Сремска Каменица).

Следећи по реду European Pesticide Residue Workshop биће одржан у Бечу 2012. године.


Атмосфера са једног од пленарних предавања

др Мојашевић Милица, Пандуревић Маја,  Шпировић Бојана, Марошановић Биљана и Реџеповић Азра