Навигација

Конференција: Безбедност хране - ризици и изазови

Семинари

Конференцију о безбедности хране организовало је Удружење новинара за пољопривреду Агропрес у сарадњи са Америчком агенцијом за међународни развој (USAID) и уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у среду 17. марта, у просторијама хотела Континентал.


Циљ конференције је да подсети на потребу високог нивоа заштите живота и здравља људи, али и на заштиту интереса потрошача, укључујући начело поштења и савесности у промету храном и узимајући у обзир заштиту здравља и добробити животиња, као и здравља биља и заштите животне средине. Поздрављајући учеснике скупа Горан Ђаковић, председник УО АГРОПРЕСС-а,  рекао је да медији широм света велику пажњу посвећују питању очувања животне средине и здравља и да је улога медија у промоцији и информисању становништва о предностима и манама одређених решења за побољшање квалитета хране коју износимо на трпезу значајна. Значај медија се увек актуелизује када пратећи ланац од произвођача преко дистрибутера до потрошача, медији открију јавности збивања на тамној страни прехрамбене индустије, истакао је Ђаковић.

На скупу су говорили Саша Драгин, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Мерилин Шмит, заменик шефа мисије USAID-а, Роналд ван Дартел, амбасадор Холандије, Љиљана Станковић, помоћник минстра у Министарству трговине и услуга, Милош Бугарин, председник Привредне коморе Србије, Душан Пајкић, директор генералног инспектората, др Дејан Крњаић, директор АТС-а, Алберто Камарата из делегације ЕК у Србији као и други подједнако важни учесници у производњи, преради и контроли хране, осим представника државног апарата и иностраних делегација.

"Систем безбедности хране који Србија гради усклађен је с најстрожим европским нормама и не би га се постиделе ни најразвијеније земље света", рекао је Саша Драгин, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде и додао да ће ускоро Закон о безбедности хране, као кровни закон из те области бити комплетиран усвајањем подзаконских аката. Према његовим речима у Србији само прошле године извршено је 170.000 инспекцијских контрола произвођача, прометника и трговаца храном и изречено више од 6.000 разних врста казни.

Директор Генералног инспектората Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Душан Пајкић се детаљније осврнуо на одредбе Закона о безбедности хране и најавио усвајање Правилника о храни мешовитог порекла који ће дефинисати надлежност инспекција које раде контролу хране животињског и биљног порекла. Пајкић је најавио и правилник о формирању централног регистра произвођача и трговаца храном.

Шеф одсека за економију и европске интеграције у Делегацији Европске уније Алберто Камарата представио је начин провере квалитета хране у земљама чланицама ЕУ говорећи и о новим моделима контроле које ће ускоро бити усвојени у оквиру европског законодавства.

Слободним кретањем роба и услуга и укидањем техничких препрека трговини на јединственом светском тржишту, акредитација сваког дана добија све више на значају, што је и потврђено у новој легислативи ЕУ дефинисањем акредитације као активности од јавног интереса, истакао др Дејан Крњаић у свом излагању. Акредитацијом се потврђује и прати компетентност организација за оцењивање усаглашености од стране независне и непристрасне институције коју представља национално акредитационо тело.

Српски прехрамбени производи применом система менаџмента безбедношћу хране и поштовањем законске регулативе у овој области, у којој је у значајној мери дефинисана и акредитација, имаће лакши приступ и биће конкурентнији на европском тржишту, рекао је Крњаић и додао да само поштовањем стандарда грађани, тржиште и извозници могу бити сигурни да су ови производи здравствено безбедни и квалитетни.

Он је указао на то да храна представља најзахтевнији производ у смислу обезбеђивања квалитета, безбедности и заштите потрошача на јединственом тржишту ЕУ, као и да је у ланцу производње неопходно учешће непристрасних и професионалних тела за оцену усаглашености хране са релевантним стандардима и прописима и како би се осигурао квалитет, заштита здравља и живота људи, животиња и биљака, заштита животне средине и спречавање превара.

С обзиром да је Србија прошле године од извоза пољопривредних производа остварила око две милијарде долара и суфицит од 640 милиона долара, а како више од половине извоза данас остварује у земљама Европске уније, јасно је колико је важно да Акредитационо тело Србије што пре постане пуноправни члан Европске кооперативе за акредитацију и потписник Мултилатералног споразума о признавању резултата и сертификата (ЕА МЛА), нагласио је директор АТС-а.

Акредитација и безбедност хране, презентација др Дејана Крњаића

Више детаља можете погледати овде.
 


др Дејан Крњаић

Алберто Камарата