Навигација

Предавање студентима ФОН-а

Актуелности

Јуче је у просторијама Акредитационог тела Србије (АТС) одржано предавање за студенте Факултета организационих наука, Универзитета у Београду, ради њиховог упознавања са радом АТС-а, у оквиру тродневног семинара за студенте посвећеног управљању квалитетом.

Због великог интересовања студената колегама са београдског универзитета су се придружиле и колеге из осталих универзитета Републике Србије.

Семинар је отворио проф. др Војислав Божанић, члан Савета за акредитацију и професор Факултета организационих наука и захвалио се АТС-у што је студентима омогућио да се упознају са радом, улогом и облашћу деловања Акредитационог тела Србије.

Др Дејан Крњаић је током упознавања студената са радом АТС-а објаснио присутнима значај акредитације за безбедност, област слободног кретања роба и услуга и заштиту јавних интереса. Такође је навео ISO стандарде које АТС користи у свом раду при чему је истакао значај стандарда ISO 17011 као најважнијег стандарда за рад Акредитационог тела Србије.

Др Крњаић је објаснио да када Република Србија постане чланица Светске трговинске организације (СТО) биће омогућен лакши пласман наших производа и већа конкурентност истих на домаћем тржишту. "Значајно је и то што је АТС завршило припрему обимне документације за EA MLA како би експерти ЕА могли следеће године да оцене рад АТС-а", рекао је др Крњаић и додао да  је законодавни оквир, који уређује област акредитације у ЕУ, односно директиве Старог приступа, замењен са директивама Новог приступа које од 1. јануара 2010. године предвиђају пооштравање захтева. Стога је неопходно да Република Србија инкорпорира одредбе директива Новог приступа у своје законодавство. 

Презентација др Дејана Крњаића, директора АТС-а

Мр Наталија Јовичић Зарић, помоћница директора за послове акредитације, истакла је велики значај акредитације и да од ње имају користи и држава и привреда, али и сами потрошачи.

АТС тренутно ради на изради шеме за акредитацију медицинских лабораторија, а ускоро отпочиње и са акредитацијом још једног система менаџмента – сертификација особља. Такође је истакла да заинтересованост за акредитацију стално расте и да се на годишњем нивоу број акредитованих организација повећава за 20-30%.

Након презентација студенти су имали прилику да постављају питања др Дејану Крњаићу и мр Наталији Јовичић Зарић.

Презентација Мр Наталије Јовичић Зарић, помоћнице директора за послове акредитације
 


др Дејан Крњаић, Катарина Богојевић и мр Наталија Јовичић Зарић, представници АТС-а
Предавања су окупила велики број студената

После предавања представници АТС-а су одговарали на питања студената

Можда ће сутра неко од њих закорачити у "свет акредитације"