Навигација

Посета студената Факултета организационих наука

Актуелности

Студенти треће године Факултета организационих наука одсека за квалитет са својим професором Милом Пешаљевићем посетили су данас Акредитационо тело Србије и упознали се са радом националног тела за акредитацију.

Студентима су се обратили Ксенија Стојичић, испред Института за стандардизацију Србије и др Дејан Крњаић, директор Акредитационог тела Србије.

Појам стандардизације и национално тело за стандардизацију, презентација Ксеније Стојичић из Института за стандардизацију Србије - 650 KB

Акредитационо тело Србије, презентација др Дејана Крњаића, директора АТС - 1.7 MB

Студенти су имали прилику да се упознају са историјатом стандардизације, пословима националне институције за стандардизацију, као и о начинима и процедурама доношења стандарда у нашој средини и међународној заједници. Такође, било је речи и о потреби за усаглашавањем националних са европским и међународним стандардима, као и о упознавању са стандардима и области квалитета и оцењивања усаглашености.

Др Дејан Крњаић упознао је студенте оквирно са правилима Светске трговинске организације, процесима глобализације и либерализације у међународној трговини, процесима интеграције Србије у СТО и ЕУ, као и међурегионалним споразумима о слободној трговини, као увод у причу о инфраструктури квалитета и акредитацији. Студенти су могли да се информишу о делатности АТС-а, значају акредитадитације, о процедурама и правилима акредитације у ЕУ и код нас, као и о плановима националног тела за акредитацију у циљу прилагођавања нашег законодавства са правним тековинама ЕУ.


др Дејан Крњаић у разговору са студентима

проф. др Миле Пешаљевић са студентима

Студенти треће године ФОН-а

Ксенија Стојичић, Институт за стандардизацију