Навигација

Представници АТС-а на HHC Комитету

ОпштеОбавештењаМеђународне активности

Комитет за хоризонталну хармонизацију (HHC) Европске организације за акредитацију (EA) je форум за дискусију свих питања која се односе на хармонизовану примену стандарда ISO/IEC 17011 и релевантних ILAC/IAF и EA докумената.

На 31. састанку овог Комитета који је одржан 06. и 07. марта ове године у Бриселу, Белгија, присуствовали су представници АТС-а заједно са око 70 учесника. Састанком су председавали Gabriela Zrennera из немачког акредитационог тела (DAkkS) и Kristine Hallman из шведског акредитационог тела (SWEDAC).

Чланови HHC Комитета учествовали су на радионици о виртуелним локацијама/организацијама с обзиром да су се током година чланице ЕА сусретале са случајевима где тела за оцењивање усаглашености раде у виртуелном окружењу (облаци, базе података, алати за видео конференције и итд.) Такође постоје ситуације у којима ТОУ не требају одређене локације па чак ни физичку локацију. То су виртуелне локације односно организације што отвара многа питањеа о томе да ли то прихватити и како то оценити.

Једна од значајнијих информација са овог састанка је да HHC Комитет подржава ревизију документа ЕА-2/17 којом ће управљати радна група AfN коју предводи Fredrik (SWEDAC). Norman (AA), добровољно се обавезује да допринесе ревизији.

Наредни састанак комитета одржаће се у периоду од 11. до 12. септембра 2024. године у Бриселу.