Навигација

Усвајање ЕУ шеме сертификације за сајбер безбедност засноване на заједничким критеријумима

ОпштеОбавештења

Европска комисија усвојила је Уредбу о примени Европске шеме сертификације за сајбер безбедност засноване на заједничким критеријумима (EUCC). Ово је прва одобрена шема у складу са Уредбом (EU) 2019/881 (Акт о сајбер безбедности).

Ова Уредба прецизира улоге, правила, обавезе и структуру Европске шеме сертификације сајбер безбедности на основу заједничких критеријума у складу са Европским оквиром за сертификацију сајбер безбедности, као што је наведено у Закону о сајбер безбедности.

Уредба о примени односи се на документе познате као "State-of-the-Art" (SoA). То су три документа која се односе на:

  • акредитацију ITSEF-oвa (Information Technology Security Evaluation Facility),
  • акредитацију сертификационих тела (Certification Bodies - CBs), и 
  • ауторизацију сертификационих тела и ITSEF-oвa.

Нацрт SoA документа о акредитацији ITSEF-oвa објављен је од стране Европске агенције за сајбер безбедност (ЕNISA). Ова агенција основана је 2004. године и посвећена је постизању високог заједничког нивоа сајбер безбедности широм Европе. ЕNISA доприноси ЕУ политици за сајбер безбедност, унапређује поузданост ICT производа (информационо-комуникационе технологије), услуга и процеса кроз шеме сертификације сајбер безбедности, сарађује са државама чланицама и телима ЕУ и помаже Европи да се припреми за сајбер изазове сутрашњице.

За више информација о усвојеној ЕUCC шеми и документима SoA, погледајте ОВДЕ