Навигација

Oдржана обука "Тrain-the-Trainer" о акредитацији провајдера за испитивање оспособљености према новом издању стандарда ISO/IEC 17043:2023

ОпштеОбавештењаСеминариМеђународне активности

У току прошле недеље у Бриселу је одржана дводневна обука "Тrain-the-Trainer" коју је организовао Комитет за лабораторије ЕА о акредитацији провајдера за испитивање оспособљености (PTP) према новом издању стандарда ISO/IEC 17043:2023.

Обуци је присуствовало 55 учесника, како би се бавили ревизијом стандарда ISO/IEC 17043 (који је објављен у мају 2023.) и како би се разумеле промене уведене у овај стандард. Ревизија је била неопходна пре свега да би се стандард ускладио са новом структуром стандарда ISO 17000 серије, са захтевима подељеним у следеће главне теме: општи захтеви, захтеви за структуру, ресурсе; захтеви за процес и захтеви за систем менаџмента. 

Провајдери за испитивање оспособљености (PTP) играју значајну улогу у различитим испитивањима, од медицинског сектора до процена безбедности и животне средине. Они пружају платформу лабораторијама које желе да представе своје активности и потврде да су њихови резултати у сагласности са резултатима других лабораторија. Односно, то је алат дизајниран да открије потенцијалне скривене грешке које су направиле лабораторије. Са становишта националних акредитационих тела (НАТ), то служи као алат за потврду њихове компетентности. Кључна ствар је да је PTP трећа страна која пружа независну и непристрасну евалуацију перформанси лабораторија.

Обука "Train-the-Trainer" има за циљ да обавести НАТ о новим или ревидираним стандардима или сродним документима који могу утицати на процес акредитације. Управо у  називу ове обуке стоји њена идеја а то је да се обуче појединци који припадају НАТ који ће затим обучавати друге и проширити знања из ове области. Обука је организована у формату радионице, за коју се сматра да је идеалан начин постизања најбољих резултата у смислу дубоког разумевања захтева и како се они могу оцењивати на хармонизован начин међу свим НАТ, посебно за нека кључна питања.

О овоме можете прочитати и ОВДЕ