Навигација

Одржана обука за прелазак на ново издање стандарда SRPS EN ISO 15189:2023

ОпштеОбавештењаСеминари

Јуче је у просторијама АТС-а одржана обука за прелазак на ново издање стандарда SRPS EN ISO 15189:2023 - Медицинске лабораторије – Захтеви за квалитет и компетентност.

Обуку су држале колегинице из АТС-а, Љиљана Маркићевић, помоћник директора за развој и квалитет и Јелена Стојановић, руководилац одељења за акредитацију лабораторија које су водећи оцењивачи за медицинске лабораторије. Са новим издањем стандарда, упознале су водеће и техничке оцењиваче, техничке експерте за медицинске лабораторије и експерте за одлучивање о акредитацији као и запослене АТС-а.

Директор АТС-а, мр Драган Пушара је кроз уводну реч, истакао значај примене овог новог издања стандарда које обезбеђује јасне захтеве за квалитет лабораторијских услуга. Ново издање стандарда подстиче лабораторије на стално унапређење, примену најбољих пракси и придржавање највиших стандарда етике и професионализма.

Имплементација SRPS EN ISO 15189:2023 доприноси целокупном побољшању здравственог система кроз повећање поузданости дијагностичких процедура и пружање висококвалитетне здравствене неге. 

Обука је обухватала следеће теме:

  • разлике између старог и новог издања стандарда, SRPS ЕN ISO 15189:2014 и SRPS ЕN ISO 15189:2023;
  • ГАП анализа – упоредни приказ захтева старог и новог издања стандарда;
  • измене у документацији АТС: Извештај о оцењивању, Контролна листа, Белешка ТЕ, План преласка на акредитацију према новом издању стандарда.

Oвим путем захваљујемо се свим учесницима и полазницима обуке и желимо пуно среће и успеха у будућем раду.