Навигација

Успешно одржан Семинар АТС - TAIEX Expert Mission on ISO/IEC 17029 and ISO/IEC 14065

ОпштеСеминариАктуелностиСарадња

Акредитационо тело Србије (АТС) са задовољством објављује да је успешно завршен Семинар "TAIEX Expert Mission on ISO/IEC 17029 and ISO/IEC 14065" који је одржан од 4. до 8. септембра 2023. године у просторијама Министарства привреде, у Ресавској 24 у Београду.

На семинару су учествовали представници АТС-а, као и технички експерти из области гасова стаклене баште (GHG). Обуку су држали стручњаци испред TAIEX-a: Casper van Erp и Harmke Immink, који су широко признати стручњаци из области акредитације у контексту ISO/IEC 17029 и ISO/IEC 14065 стандарда.

Циљ семинара је био унапређење техничких вештина и компетенција као и размена најбољих пракси у сфери акредитације организација које се баве мерењем и извештавањем о емисији гасова стаклене баште. Акредитација тела за валидацију и верификацију игра кључну улогу у обезбеђивању интегритета и тачности података о емисијама GHG-a, што је кључно за одрживо управљање и спровођење ефикасних политика у области заштите животне средине.

Акредитација тела за валидацију и верификацију према ISO/IEC 17029 и ISO/IEC 14065 осигурава да су поступци и техничке способности тих тела у складу са међународно признатим стандардима. За земљу у процесу придруживања ЕУ, ово може допринети усклађивању са ЕУ регулативама и стандардима, посебно у областима као што су заштита животне средине и енергетска ефикасност.

Поред тога, акредитација помаже у изградњи поверења са партнерима у ЕУ и може да буде кључна за приступ тржиштима чланица ЕУ, јер показује да су домаћи системи за валидацију и верификацију упарени са онима у ЕУ.

"Ово је још један у низу корака који се предузимају у циљу повећања капацитета и техничке оспособљености домаћих институција. Улагање у едукацију и обуку је кључна компонента у одржавању високих стандарда квалитета у области акредитације," изјавио је мр Драган Пушара, директор АТС-а који је свечано затворио овај скуп.

АТС се захваљује свим учесницима и предавачима на ангажовању и доприносу и очекује да ће стечена знања и искуства бити примењена у пракси, чиме ће се додатно унапредити квалитет и интегритет акредитационих процеса у Србији.