Навигација

Прослава поводом обележавања Дана акредитације у Републици Србији

ОбавештењаАктуелностиДан акредитације

Акредитационо тело Србије (АТС) је 28. јуна 2022. године, у „mts Dvorani“ у Београду, организовало прославу поводом обележавања Дана акредитације у Републици Србији, када је пре 22 годинe донет први сертификат о акредитацији.

Ово је била и прилика да се обележи и прослави Светски дан акредитације, који се на глобалном нивоу прославља 9. јуна, датум који су заједнички установили ILAС (Међународна организација за акредитацију лабораторија) и  IAF (Међународни форум за акредитацију), кроз промоцију акредитације из актуелну тему а она гласи: Акредитација: Одрживост у економском расту и животној средини која има за циљ да скрене пажњу на то како акредитација и оцењивање усаглашености пружају глобална решења за питања од општег значаја, као што су одрживост у економском расту и заштита животне средине.

Свечаности у “mts Dvorani” присуствовали су представници министарстава Владе Републике Србије, представници државних институција и универзитета, уважени гости из региона, чланови органа и тела АТС-а, чланови техничких комитета АТС-а, тела за оцењивање усаглашености, оцењивачи и експерти као и експерти за одлучивање.


 Милан Љушић, државни секретар Mинистарства привреде

Испред Министарства привреде присутнима се обратио Милан Љушић, државни секретар и председник Управног одбора АТС-а. Овом приликом говорио је о улози Министарства привреде као координатора за техничке прописе и органа надлежног за креирање стратегије и спровођење политике развоја стандардизације, акредитације и метрологије. Поменуо је и активности Министарства привреде у области инфраструктуре квалитета и акредитације у протеклом периоду, а истакао је и постојање вишеструке користи од акредитације коју имају не само потрошачи и добављачи, већ и целокупна привреда и инфраструктура квалитета Републике Србије.

Анита Крулановић, директорка Акредитационог тијела Црне Горе

АТС је имао велику част и задовољство да на свечаности угости госпођу Аниту Крулановић, директорку Акредитационог тијела Црне Горе са чијим акредитационим телом АТС негује један од успешних споразума о сарадњи.


 
 мр Драган Пушара, в.д. директора АТС-а

Једна од најакутелнијих информација и новина у АТС-у, која је саопштена званицама скупа, је да је 9. јуна 2022. године одлуком Владе Републике Србије на место новог вршиоца дужности директора АТС-а поставњен мр Драган Пушара.

Укратко је представљена његова биографија, у којој се помиње да је по вокацији  доктор ветеринарске медицине, са последипломским студијама из области квалитета и безбедности хране, на факултетима у Генту и Нанту као ТЕМПУС стипендиста, а усавршавао се из области квалитета и менаџмента на универзитетима у Јерусалиму, Вагенингену и Тајвану. Има 20 година искуства у вођењу пројектних и институционалних тимова као и у управљању комплексним регионалним иницијативама. Нека од кључних достигнућа у каријери су креирање националног програма за сертификацију прехрамбене индустрије, увођење стандарда за трговину свежом храном, као и спровођење реформе инспекцијског система у Србији. Водећи је проверавач неколико стандарда система менаџмента и оцењивач неколико стандарда за акредитацију и члан првог АТС-овог тима који је успешно прошао ЕА оцењивање.

Господин Драган Пушара није био у могућности да присуствује свечаном догађају, али се обратио гостима свечаности преко видео продукције. Осврнуо се на свој пословни пут у АТС-у још од 2007. године кроз функције менаџера предмета акредитације, оцењивача, менаџера квалитета, као и заменика директора АТС-а. Током излагања на важности је дао мисији АТС-а, а то је улагање у најважнији ресурс, а то су људи, у овом случају запослени АТС-а, са циљем очувања и унапређења перформанси квалитета како би задовољили све оно што изазови акредитације доносе у будућности. Поменуо је и успешне резултате спроведеног колегијаног оцењивања од стране Европске организације за акредитацију. Званицама скупа је путем видео поруке пожелео срећан Дан акредитације.

АТС је имао велику част да посебна гошћа Дана акредитације буде госпођа Мариа Папацику, председавајућа Савета за мултилатералне споразуме (EA MLA) и представница руководства за квалитет Грчког акредитационог тела (ЕSYD), која се обратила у дигиталној продукцији, и осврнула на успешну сарадњу ЕSYD-а и АТС-а још од 2009. године која је недавно успешно обновљена потписивањем Меморандума о сарадњи. Мариа Папацику је успела да измами осмехе гостима прославе када је на српском језику честитала Дан акредитације.

Мариа Папацику, председавајућа Савета за мултилатералне споразуме (EA MLA) и представница руководства за квалитет Грчког акредитационог тела (ЕSYD)


20 година са нама
Централни део прославе односио се на сегмент „20 година са нама“ и том приликом је посебна пажња указана акредитованим телима која су пре тачно 20 година добила први сертификат о акредитацији. Државни секретар Министарства привреде Милан Љушић уручио је захвалнице и плакете, одајући на тај начин признање за дугогодишњу сарадњу телима:

Завод за јавно здравље Врање, Центар за хигијену и хуману екологију; Институт Михајло Пупин ДОО Београд, Центар за гасну технику; ХИП – Петрохемија АД Панчево, Сектор за корпоративна питања, Радна јединица Лабораторија; Завод за заваривање ДОО, Лабораторија; Градски завод за јавно здравље Београд; ЈУГОИНСПЕКТ БЕОГРАД А.Д., Сектор за пољопривреду и прехрамбену индустрију- Завод Топчидер, Лабораторија за испитивање квалитета и здравствене исправност производа, Београд; Институт ГОША доо Београд, Завод за испитивање и контролу; ЕКО-ЛАБ ДОО ПАДИНСКА СКЕЛА; Институт за хигијену и технологију меса , Лабораторија за биотехнолошка истраживања и контролу безбедности и квалитета хране; Алфа Инжењеринг доо Нови Сад; MESSER TEHNOGAS AD BEOGRAD, Лабораторија за механичка и хемијска испитивања и еталонирањa; Завод за јавно здравље Суботица, Центар за хигијену и хуману екологију; NORTH CONTROL DOO SUBOTICA, NORTH Inspect; ПАНЦЕРТ ДОО НОВИ САД.

Лауреати

У име свих лауреата из редова тела за оцењивање усаглашености обратио се Милош Павловић, директор Завода за заваривање.

Милош Павловић, директор Завода за заваривање


Посебну пажњу на прослави добили су и оцењивачи/експерти који су обележили 20 година рада у Pегистру оцењивача и експерата АТС-а, који су овом приликом примили захвалнице и плакете за дугогодишњу сарадњу и допринос у развоју система акредитације и квалитету пословања АТС-а.
Државни секретар Министарства привреде Милан Љушић уручио је захвалнице и плакете, одајући на тај начин признање за дугогодишњу сарадњу:
Ранки Ђурић; Бранку Машановић; Смиљани Раичевић; Мирјани Ђого; Љиљани Маркићевић; Наталији Јовичић Зарић.


Лауреати

Госпођа Мирјана Ђого, водећи оцењивач лабораторије за испитивање и еталонирање обратила се испред лауреата оцењивача и експерата. 

Мирјана Ђого, водећи оцењивач за лабораторије за испитивање и еталонирање

У току свечаног скупа одана је почаст преминулим сарадницима и драгим колегама који су преминули у последњих годину дана и којима је исказана захвалност за све што су урадили у професионалним каријерама и раду за АТС-а, као и дубоко жаљење за губитком великих стручњака, пријатеља и поштованих колега.

Др Драган Драмлић и Алекса Вишњић, заувек ће остати у нашим срцима и остаће запамћени као стручњаци који су својим знањем и вештинама допринели развоју система акредитације.

У току програма свечаности гости су имали прилику да уживају у кратком промотивном филму припремљеном од стране IAF-а и ILAC-а поводом обележавања Светског дана акредитације презентујући актуелну тему „Одрживост у економском расту и животној средини“.

Промотивни видео за #WAD2022 можете погледати: ОВДЕ►

Нешто више о активностима АТС-а, новим шемама акредитације, успешном спроведеном колегијалном оцењивању, као и о новом Закону о акредитацији причала је Јасна Стојановић, заменик директора АТС-а.

Презентацију можете погледати; ОВДЕ►

Јасна Стојановић, заменик директора АТС-а


О актуелним изменама документације које су од значаја за рад  акредитованих тела, нешто више је испричала помоћник директора за  процес акредитације, мр Милица Јовчић.

Презентацију можете погледати; ОВДЕ►


мр Милица Јовчић, помоћник директора АТС-а за  процес акредитације

Програм свечаности прославе Дана акредитације завршио се након 2 сата, а драги гости су наставили дружење на коктелу у предворју „mts Dvorane“, у добром и опуштеном расположењу.

Запослени АТС-а

Срдачно, Ваш АТС