Навигација

Прослава поводом обележавања Дана акредитације у Републици Србији

Дан акредитације

Акредитационо тело Србије је 28. јуна 2017. године организовало прославу поводом обележавања 9. јуна – Међународног дана акредитације и 28. јуна – Дана акредитације у Републици Србији у свечаној сали Београдског драмског позоришта у Београду.

Скуп, који Акредитационо тело Србије (АТС) традиционално организује на дан када је у Републици Србији додељена прва акредитација, отворио је в.д. директора АТС-а, проф. др Ацо Јанићијевић.

В.д. директора АТС-а, проф. др Ацо Јанићијевић

Господин Јанићијевић је том приликом рекао да је најважнији циљ- императив АТС-а одржавање успостављеног и ефикасног система акредитације, који ће омогућити успешно извршење надлежности националног акредитационог тела. В.д. директор је такође истакао да је АТС у стању да задовољи потребе привреде за акредитацијом у Србији, те да стално унапређује систем акредитације,  и да успешно одржава потписане мултилатералне споразуме, у оквиру међународних организација за акредитацију. Он је с поносом нагласио да су квалитетан и континуиран рад  АТС-а и потписан ЕА МЛА споразум битни предуслови да инфраструктура квалитета у Републици Србији буде конкурентна и спремна за партнерски однос са институцијама инфраструктуре квалитета Европске уније и на међународном нивоу.

На крају свог обраћања присутнима, проф. др Јанићијевић је изразио посебну захвалност што су и креатори прописа  у појединим ресорним министарствима у Србији схватили значај и вредност акредитације и што се све чешће позивају на акредитацију као најбољи начин за оцењивање испуњености прописаних захтева, па се самим тим све више ослањају на услуге акредитованих тела.

Присутнима су се такође обрадили господин Жељко Медак директор Института за акредитирање Босне и Херцеговине,  Јован Петровић, помоћник министра и  Милош Јелић, председник Савета за акредитацију.

Жељко Медак директор Института за акредитирање Босне и Херцеговине

 

Јован Петровић, помоћник министра и директор

 

Милош Јелић, председник Савета за акредитацију

 

Овогодишња тема прославе Међународног дана акредитације имала је свој тематски мото који гласи: „Акредитацијом до поверења у области грађевинарства“. Учесници скупа су имали прилику да одгледају и промотивни филм који је овим поводом снимљен.