Навигација

Обележен јубилеј АТС-а

Дан акредитације

6. јуна 2013. године у просторијама Студентског културног центра одржана је свечаност поводом обележавања 15 година постојања и рада Акредитационог тела Србије (АТС), као и Међународног дана акредитације (9. јун) и Дана акредитације у Републици Србији (28. јун). Присутне је прво поздравила Јасна Стојановић, в.д. директора АТС-а, која се захвалила, пре свега, запосленима АТС-а на пожртвованом раду, који је довео до потписивања мултилатералног споразума са Европском организацијом за акредитацију – ЕА (EA MLA), али и др Дејану Крњаићу који је био директор АТС-а у годинама које су биле најзначајније за његов развој и међународно признање. Ј. Стојановић је истакла да верује у компетентност и интегритет наших акредитованих тела за оцењивање усаглашености и поновила да је за акредитацију кључна реч поверење.


Јасна Стојановић, в.д директора АТС-а

Фрејк Јанмат, шеф Сектора за европске интеграције, Делегација Европске уније у Републици Србији, је нагласио да је Европска унија оценила да је постигнут значајан напредак у области акредитације, посебно када је реч о доношењу и примени кључних правних аката у овој области. Стога није ни чудо што је питање слободног кретања роба, у оквиру којег се налази акредитација, Поглавље 1 у НПАА, па је Фрејк Јанмат присутнима рекао да је Србија сада још ближа чланству у Европској унији.


Фрејк Јанмат, шеф Сектора за европске интеграције, Делегација Европске уније у Републици Србији

Томас Факлам, председавајући ЕА, је кратко представио историјат и настанак за нас најважније међународне организације за акредитацију – ЕА, и објаснио значај потписивања мултилатералних споразума о међусобном признавању са међународним организацијама за акредитацију (ЕА, Међународна организација за акредитацију лабораторија, ILAC, Међународни форум за акредитацију, IAF) који омогућавају укључивање у трговинске токове и уклањају препреке у трговини. Објаснио је да је био јако поносан што је управо он потписао сертификат којим се потврђује пуноправно чланство АТС-а у ЕА и истакао да се нада да ће резултати колегијалног оцењивања, које ће се обавити у септембру ове године, бити позитивни, и том приликом је потврдио да ЕА стално ради на унапређењу система колегијалног оцењивања како би поверење у компетентност националних акредитационих тела било оправдано. Том приликом је честитао АТС-у на пожртвованом раду и објаснио да се нада да ће АТС бити све бољи и стално унапређивати свој начин рада.
 


Томас Факлам, председавајући ЕА

Биљана Томић, начелник Одељења за правне и опште послове АТС-а, је представила 15 година рада АТС-а од постојања у оквиру Савезног института за стандардизацију када је написана Уредба о оснивању националног акредитационог тела, које се тада звало ЈУАТ, и приказала пут развоја од ЈУАТ-а преко Акредитационог тела Србије и Црне Горе до АТС-а. Истакла је да су АТС-у од почетка помагали стручњаци из различитих области квалитета како би АТС постао ово што је данас. Нагласила је допринос који су, пре свега, дали запослени АТС-а, којих је за ових 15 година било преко 50 и који су својим несебичним залагањем и вредним и пожртвованим радом учинили да АТС за тако кратко време постигне много. Такође је потребно нагласити да је АТС поносан на своју „породицу“ оцењивача, техничких оцењивача и техничких експерата без којих овај успех сигурно не би био могућ па је АТС свим својим оцењивачима, техничким оцењивачима и техничким експертима послао захвалнице за 15 година успешне сарадње.


Биљана Томић, начелник Одељења за правне и опште послове

Након предавања уручене су посебне захвалнице за допринос развоју система акредитације у Републици Србији особама без чије подршке унапређење читавог система инфраструктуре квалитета не би било могуће.


Др Дејан Крњаић се захвалио на овако значајном признању и рекао да се нада да ће АТС постати ако не водеће акредитационо тело у региону онда да ће бар помагати колегама из других акредитационих тела у региону како би регионална сарадња била настављена и унапређена.


др Дејан Крњаић, мр Сњежана Пупавац и Јасна Стојановић

Мр Јелена Поповић, помоћник министра из Сектора за инфраструктуру квалитета, Министарство финансија и привреде, је истакла колико је значајно не само што се акредитација развила у Републици Србији, већ и што Србија данас има модеран систем инфраструктуре квалитета који може да стоји „раме уз раме“ са другима.


мр Јелена Поповић и мр Сњежана Пупавац

Захвалница је уручена и мр Види Живковић, директорки Дирекције за мере и драгоцене метале (ДМДМ), која је током свог рада у АТС-у као заменик директора покренула и написала прве процедуре за акредитацију лабораторија за еталонирање. Стога не треба да чуди што се мр Живковић и даље осећа, како сама истиче, као да је још увек у АТС-у са којим ДМДМ има изузетну сарадњу будући да метрологија и акредитација морају да се удружени развијају.


мр Вида Живковић, директорка Дирекције за мере и драгоцене метале

Мр Иван Крстић, директор Института за стандардизацију, се захвалио в.д. директору АТС-а, Јасни Стојановић, на почасти и честитао свим запосленима АТС-а петнаестогодишњицу постојања и пожелео им пуно успеха у будућем раду.


мр Иван Крстић, директор Института за стандардизацију

Видoсава Џагић, потпредседница Привредне коморе Србије, је потврдила да је АТС остварио велики успех поставши пуноправни члан ЕА чиме је потврђен мото ове међународне организације „Једном испитано, прихваћено свуда“.


Видoсава Џагић и мр Сњежана Пупавац


Проф. др Слободан Петровић, као први председавајући Управног одбора АТС-а, је био врло поносан што је примио захвалницу и пожелео АТС-у и његовим запосленима пуно успеха у будућем раду.


Проф. др Слободан Петровић и мр Сњежана Пупавац

Хелмут Маирхофер, вођа компоненте за инфраструктуру квалитета у оквиру програма GIZ/ACCESS за унапређење приватног сектора, је истакао да је у току припрема за другу фазу пројекта, којим он руководи, и да је веома поносан што ће бити у прилици да допринесе дaљем развоју АТС-а кроз активности и обуке који ће се реализовати у наредној фази.


Хелмут Маирхофер

Штефани Рајхерц, представница PTB пројекта, је изразила задовољство због изузетне сарадње са нашим експертима који су јој били партнери на пројекту и нагласила да је њихово знање на завидном нивоу о чему сведоче и извештаји њених колега након посета Србији. По њеним речима, нашим експертима ускоро више неће требати помоћ страних стручњака, јер смо већ спремни да самостално развијамо свој систем инфраструктуре квалитета.


Штефани Рајхерц

Дејвид Норис, вођа регионалног IPA 2011 пројекта, је изразио задовољство због успешне сарадње са српским партнерима и нагласио да та сарадња траје већ 9 година и да је током овог периода пуно тога учињено у области инфраструктуре квалитета и да је Србија препозната као поуздан партнер ЕУ.


Дејвид Норис

Мр Сњежана Пупавац, председница Управног одбора АТС-а, је поздравила све присутне и подсетила их на значај оснивања Удружења акредитованих тела за оцењивање усаглашености у оквиру Привредне коморе Србије будући да је то захтев ЕУ који се мора испунити.


мр Сњежана Пупавац


Запослени АТС-а


Атмосфера са прославе