Навигација

Светски дан квалитета и Европска недеља квалитета 2009. године

Актуелности

Под покровитељством Министарства за економију и регионални развој Републике Србије, Фонд за културу квалитета и изврсност – ФQЦЕ и Пословна политика АД (часопис «Квалитет»), организовали су и ове године - 18. пут по реду, манифестацију посвећену Светском дану квалитета и Европској недељи квалитета 2009. године.

У оквиру ове манифестације у Сава центру 10. и 11. новембра одржава се саветовање „Квалитетом у свет“, а 12. новембра у Привредној комори Србије биће уручене – 15. пут по реду, награде за пословну изврсност Србије – Оскар квалитета 2009.

Током саветовања »Квалитетом у свет« 10. и 11. новембра одржаће се низ предавања (програм саветовања), које окупља бројне експерте за квалитет и пословну изврсност, стручњаке из науке и привреде, представнике Акредитационих тела, представнике руководстава за квалитет привредних организација и институција из Србије и окружења, а са циљем да се укаже на нове трендове и захтеве унапређења квалитета на путу ка пословној изврсности, уз могућност размене искустава.

Директор Акредитационог тела Србије (АТС) др Дејан Крњаић одржао је предавање „Акредитација – данас у Европи, свету и Србији“(др Дејан Крњаић, мр Наталија Јовичић Зарић) у коме се укратко осврнуо на: значај  и место акредитације у ЕУ и свету, јединствену светску мрежу акредитације, међународне споразуме и организације за акредитацију и законску регулативу која ту област дефинише (стари приступ - секторско законодавство, нови приступ, глобални приступ, нови законодавни пакет ЕУ).

На крају свог излагања др Крњаић је обавестио присутне да је током фебруара 2009. године АТС упутио Европској кооперативи за акредитацију – ЕА захтев за колегијало оцењивање - „peer evaluation“, која је формирала тим, а предоцењивачка посета се очекује у јануару 2010. године.

„Верујемо да ће након колегијалног оцењивања позитиван извештај тима довести и до потписивања споразума о међусобном признавању у области лабораторија за испитивање и еталонирање“, истакао др Крњаић.

Предавање је одржао и проф. др Здравко Кривокапић, Центар за квалитет Машинског факултета у Подгорици, председник Управног одбора Акредитационог тијела Црне Горе на тему акредитације у области система менаџмента, којим је покушао да укаже на проблеме задовољења критеријума непристрасности у раду сертификационих тела на простору Црне Горе, па и земаља из окружења.

Професор Кривокапић је позвао на сарадњу сертификациона и акредитациона тела, као и представнике ресорних министарстава и друге заинтересоване стране како би се проблем што пре решио узимајући у обзир нову улогу акредитационих тела са предефинисаним правилима и критеријумима акредитације, унапређеним правилима прекограничне акредитације и правилним тумачењем захтеваних стандарда.
 


др Дејан Крњаић

проф. др Здравко Кривокапић